Od danas granice EU otvorene ali nisu ISTA pravila za SVE, svaka država odlučuje za sebe

Granice,-printscreen

Foto: Youtube/ Printscreen

Savet EU usvojio je preporuku da se od danas ukinu privremene restrikcije na putovanja u EU za građane 15 zemlja širom sveta, među kojima je i Srbija, ali i upozorio da je primena ove preporuke isključivo u nadležnosti država članica.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka nema zakonski karakter, a da su zemlje članice “odgovorne za primenu sadržaja preporuke”, što praktično znači da građanima 15 zemlja koje su se našle na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

“Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

 To praktično znači da građanima država koje su se našle na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

Češka je tako već najavila da će otvoriti svoje granice samo za osam zemalja sa ove liste, a jedino za Srbiju i Crnu Goru “bez ograničenja”, odnosno bez testova i karantina.

Sa druge strane, Nemačka bi tek trebalo da odluči da li će i pod kojim uslovima dozvoliti ulazaka zemalja sa “dogovorene liste”.

Kako su granice uvek bile u nacionalnoj, pa i pokrajinskoj u slučaju Nemačke, nadležnosti zemlja članica, opšta je preporuka da se pre kretanja na put građani Srbije dobro raspitanju o uslovima koji važe u zemlji koja im je destinacija.

Na listi država kojima će od danas biti otvoren ulazak u EU, od zemalja regiona našle su se samo Srbija i Crna Gora, a tu su i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

U Savetu EU naglašavaju da će ovaj spisak biti ažuriran svake dve nedelje u skladu sa najnovijim epidemiološkim podacima.

(Izvor Tanjug)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Шест уџбеника за средње школе биће стопирано од септембра уколико издавачи из њих не избаце исказе који нису афримативни према ЛГБТ

Vatrogasac iz Pančeva Nemanja Dinić, nakon pokazne vežbe koja je održana u centru Pančeva, zaprosio je svoju devojku Dinu.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijanoj zaštiti Srbije saopštio je da shodno pozitivnim propisima, zaposlenog nije moguće mimo njegove saglasnosti uputiti da radi u drugu zdravstvenu ustanovu koja je dalja od 50 kilometara od mesta u kome radi.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone