Nesvakidašnja pojava u srpskim selima: Braćo Srbi, da li je ovo Božja opomena ili najava nekog novog zla koje nam preti?

dried-oak-pb

Foto: Pixabay

Mada u skorije vreme nije posečeno nijedno sveto drvo, neka su počela da se suše, a sa drugih se odvaljuju grane. Neki meštani to vide kao Božiju opomenu, a drugi kao normalnu pojavu zbog starosti stabala.


 Slučajnost ili opomena, tek na razdaljini od samo dvadesetak kilometara u selima Komaranu, Tečiću i Kolaru duž puta Rekovac - Jagodina, zapisi više nisu dostojanstvena stabla iz davnina.

Zapis, najčešće stablo hrasta, bresta, javora ili cera je Božije, molitveno, sveto drvo. Za vreme seoskih litija sveštenici u njega urezuju krst i mole se meštani. Ono je centar dešavanja u svakom selu. Od njega kreću krstonoše koje prati molitvena pesma, svadbena veselja, 

- Mislim da je to što se desilo sa zapisima u Kolaru, Tečiću i Komaranu Božija opomena, najava zla koje preti tim selima - kaže Goran Jovanović iz Bara kod Rekovca koji nas je odveo do zapisa u Komaranu, za koji se pretpostavlja da je star oko 250 godina.

Reč je o hrastu lužnjaku, čija se ogromna grana slomila pre tri godine i počela da se suši. Nalazi se na brežuljku u šumi iznad sela i do njega može da se dođe terenskim vozilom ili pešice.Stablo zapisa je prilično vitalno, a ostale grane krasi sveže, zeleno lišće.

Jasen u rekovačkom Tečiću, takođe seoski zapis, počeo je da se suši pre tri godine, a onda ga je jak vetar prošle zime bukvalno iščupao iz korena. Zoran Milutinović (48) iz Tečića, čiji ga je deda LJubomir zasadio pre 90 godina u potesu Rotiće dva kilometra od sela, misli da to nije nikakvo predskazanje i da je sreća što je pao na stranu na kojoj nisu dalekovodi i bašte, jer bi izazvao veliku štetu.

- Stablosmo poklonili crkvi, jer kod nas je 1989. godine počela da se gradi seoska crkva i Crkveni odbor je pitao da li to drvo može da bude zapis, mi smo dozvolili što znači da je drvo crkveno i ne znam zašto bismo se plašili, jer nismo ga mi osušili. Mislim da to ne naslućuje nikakvo zlo, a vladika je odobrio da ga iseku i odnesu - kaže Milutinović.

Najviše straha izaziva hrast u Kolarima koji je star dva veka, a grane su pale na ambulantu.

Najviše polemika i straha izaziva sudbina hrasta zapisa u Kolarima kraj Jagodine, za koji se veruje da je star preko dva veka. Početkom avgusta 2017. godine ogromne grane su se slomile i pale na dom kulture i ambulantu. Zbog verovanja da će smrt stići onoga ko dira sveto drvo, ali i uverenosti meštana da se na mestu otkinute grane nazire lik Bogorodice, nijedan meštanin se nije usudio da pomeri grane ovog hrasta. Odlukom odbornika Skupštine grada Jagodine on je proglašen zaštićenim prirodnim dobrom i o njemu se stara JP "Uređenje i javno osvetljenje".

- Zapis i njegova okolina uvek su lepo održavani. Sada su dozvolili da dve godine stoje njegove pokidane grane. Prethodni pop nije smeo da ih dira, a novi je usitnio oborene grane i počistio korov. Čestitala sam mu - kazala je jedna meštanka Kolara.

Najstariji meštanin ovog sela, Cvetko Zdravković (91), koji je bio opštinski odbornik u četiri mandata i predsednik mesne zajednice dugo godina, kaže da je zapis zasadio izvesni Sibin u vreme kada su ljudi iz Vukanje kraj Jastrepca počeli da naseljavaju ovo selo.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema novim najavljenim merama, situacija mi izgleda kao da su nadležni ipak zaključili da starija osoba ima potrebe, ali ravne jednoj osmini jednog psa.

Од уторка су обустављени сви поласци и доласци аутобуса између Београда и градова ове две државе, а тако ће бити до даљег, кажу у управи Београдске аутобуске станице

Pravni savet Narodne stranke podneće krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Kriznom štabu za suzbijanje virusa korona na čijem su čelu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i protiv ostalih odgovornih zbog prikrivanja broja umrlih i zaraženih od tog virusa.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone