Kovin

Više od 500 stanovnika opštine Kovin okupilo se danas u Deliblatu, kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukom Komesarijata za izbeglice i migracije o naseljavanju migranata sa bliskog istoka i Afrike u Školsko rekreativni centar Čardak u Deliblatskoj peščari.

Svojim vozilima blokirali su ulaz u Deliblato, kao i ulaz u ŠRC Čardak. Pokrenuta je i online peticija, koju je do sada potpisalo više hiljada građana Srbije.

Prema nepotvrdjenim informacijama, Komesarijat je ovu odluku doneo bez saznanja, bez saglasnosti i bez ikakvih konsultacija sa lokalnom samoupravom u Kovinu, kao i bez obaveštavanja meštana sela Deliblata i stanovnika opštine Kovin.

Zašto migranti? Zašto se ovde ne stacioniraju naši ljudi, kojima je potrebna izolacija zbog virusa Covid-19? Opština Kovin svakako nema smeštajne kapacitete za zaražene koronom, kapacitete koje od nje traži Ministarstvo zdravlja!

Pa gde je bolje za one čija je pluća napao virus, nego u vazdušnoj banji kakva je Deliblatska peščara? A to što građane niko ništa nije pitao, niti obavestio, druga je priča, komentarišu okupljeni građani u Deliblatu.

Saznajemo i da oko 30 zaposlenih u ŠRC Čardak strahuje za svoju egzistenciju, jer ne mogu da budu raspoređeni na druga radna mesta u JP “Vojvodinašume”, a Komesarijat nema nameru da ih preuzme. A i da nas preuzmu, neću da dadiljam migrante, makar i otkaz dobio. Svakodnevno čitamo iskustva medicinskih i drugih radnika iz zemalja EU, koji moraju da brinu o njima, a prema kojima se migranti ophode nasilno i sa nipodaštavanjem. Neću, ni po cenu otkaza, kažu zaposleni. Inače, primopredaja objekata između Komesarijata i JP “Vojvodinašume” desila se 20. marta. Oni koji su sačinjavali ovaj dokument, pokazali su elementarno neznanje i nepoznavanje rođene zemlje. Jer, oni misle da se ŠRC Čardak nalazi u opštini Alibunar, a ne, kako i jeste, u opštini Kovin. ŠRC Čardak nalazi se u prvom stepenu zaštite, Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara. Idealan je za smeštaj zaraženih virusom Covid-19.

Video snimak se može pogledati na linku:  https://twitter.com/i/status/1242775739482738691

Izvor: politika.vestidana.rs

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zbog produženja policijskog časa prodavnice u nedelju na rade

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas da su uspostavljene vanredne linije gradskog prevoza koje će moći da koriste građani sa posebnim dozvolama za rad i sa bus plus karticom

Један Трстеничанин, за којег се претпоставља да живи и ради у иностранству, платио је унапред све јулске рачуне за цео комшилук.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета