Kosare Yt RTS

Фото: Youtube/RTS

Bitka na Košarama između Vojske Jugoslavije i OVK počela je da na današnji dan pre tačno 21 godinu. Napad se vodio oko graničnog prelaza Raša Košares na granici Jugoslavije i Albanije, a bitka je trajala od 9. aprila do 10. juna.

Teroriste OVK je podržavala NATO avijacija kao i albanska vojska, a cilj je bila kopnena invazija na KiM i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu.

Vojska Jugoslavije je uspela da spreči ulazak Albanaca na KiM i porazi napadače,ali su pripadnici OVK uspeli da zauzmu karaulu Košare podržani artiljerijskom podrškom Vojske Albanije i NATO avijacije, ali i malog broja vojnika VJ na toj lokaciji koji su morali da se povuku.

U maju je VJ neuspelo probala da vrati karaulu Košare, gde je čak poslala i tenkove, ali je NATO odmah bombardovao položaje jugoslovenske vojske i zastavionapad. Krvava bitka na Košarama trajala je sve do kraja sukoba na Kosovu bez velikih promena.

Tokom nje, poginulo je 108 pripadnika VJ a OVK je zvanično tvrdio da je njihovih izginulo oko 200, iako se smatra da ih je bilo mnogo više.

(Izvor: Kurir)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Obavezne mere po otvaranju ugostiteljskih objekata, najavljene za 4. maj, mnogim kafedžijama delimično će otežati rad.

У Бањалуци испред своје зграде брутално претучен новинар БН телевизије Владимир Ковачевић. Новинарска заједница осудила напад и затражила откривање батинаша и налогодаваца.

Da bi gradski prevoz mogao da počne posle 4. maja, odlukom resorsnog ministarstva, najavio je danas za TV "Prvu", gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone