Glas Javnosti
Posta

KUĆA ČUVENOG DRAGUTINA MATIĆA SE IZNOVA GRADI: U Kaletincu će ponovo OŽIVETI DOM OKA SOKOLOVOG! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dragutin Matić, poznat kao “Oko sokolovo”, rođen je u selu Kaletinac na obroncima Suve Planine, a njegova porodična kuća, čekajući da bude renovirana bila je toliko propala da je morala biti porušena do temelja. Danas ravno 50 godina posle njegove smrti, njegov dom će ponovo oživeti.

Temelj od kamena već je podignut, sve je spremno da se radovi nastave i da se sazida kuća od blata i slame kao što su to Matići učinili pre više od 200 godina.

Čekajući da bude renovirana, Matićeva rodna kuća je toliko propala da je morala biti porušena do temelja. Ali, na istom mestu, po uzoru na nju – u moravskom stilu, uveliko se zida ista takva za potrebe budućeg muzeja u kom će biti izloženi eksponati o ratničkoj istoriji kraja. Malobrojni meštani Kaletinca, gotovo napuštenog planinskog sela, raduju se i pomažu koliko mogu. Veruju da će dom Matića oživeti selo barem onoliko koliko ih je čuveni izviđač proslavio.

– Veliki je izazov sagraditi danas takvu kuću jer smo navikli da koristimo savremene materijale. U ovom slučaju oni nisu poželjni i zato treba biti pravi majstor. Kada je reč o temelju, osnova je morala biti od gvožđa i cementa zbog stabilnosti i trajnosti, ali se sve to „sakrilo“ kamenom da bi se sačuvala autentičnost – priča na gradilištu majstor Vladica Ivković (40) iz Dragovlja, piše Hronograf. 

On se sa ortakom Bobanom Ranđelovićem prihvatio ovog zahtevnog posla i očekuje da će biti završen za dva meseca.

– Trenutno sam sam jer su svi otišli na strugaru kod Aleksinca da spreme građu za nastavak radova. Kuća je morala biti porušena jer je bila mnogo propala. Da se krenulo sa njenim sređivanjem ranije možda bi se i mogla spasti. Ali, kada je budemo završili biće identična prvoj samo mnogo stabilnija – objašnjava majstor Vladica.

Dobro, veli, zna ko je bio Dragutim Matić i ponosan je što mu je povereno da iznova gradi dom znamenitog vojnika.

Kuće oko Matića su puste, a prva komšinica je Lepka Filipović (81) koja je za potrebe izgradnje majstorima ustupila struju. Kod nje uvek mogu da natoče i hladnu vodu.

– Dogovorila sam se sa sinovima da im damo struju. Lakše im je tako. I, samo neka rade. Lepo smo živeli sa Matićima tako da su zaslužili da učestvujemo u renoviranju njihovog doma. Mene je Blagoje, Dragutinov sin, zaposlio u „Srbijaturistu“ u Nišu gde sam dočekala penziju a onda se vratila u rodno selo. Neka dolaze ljudi da vide ovu lepotu – kaže baka Lepka.

 

I ostali meštani blagonaklono gledaju na potez loklane vlasti da dom Matića oživi. Mnogi dolaze dobrovoljno da pomognu majstorima. Sveta Kitanović je najmlađi u selu, ima i traktor, a obezbedio je i kamen za zidanje.

– Ostalo nas je tridesetak i ova kuća je poslednja prilika da se selo ne ugasi. Daću sve od sebe da radovi teku nesmetano – priča Sveta.

Na nadgrobnom spomeniku Dragutina Matića, koji je takođe zapušten, piše da je živeo 82 godine.

Zamenik predsednika Skupštine opštine Gadžin Han, Slaviša Ivković, kaže da je lokalna vlast obezbedila 5,5 miliona dinara za renoviranje kuće i da imaju velika očekivanja od budućeg muzeja jer je interesovanje za lik i delo Dragutina Matića veliko. Država je, kao što je i obećala, rekonstruisala put od Donjeg Dušnika do ovog sela.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP