Још данас пријаве за средства за повећање наталитета

baby-1178575_960_720

Рок за пријављивање локалних самоуправа за добијање неповратних средстава за подстицање наталитета истиче данас.

Јавни позив расписао је Кабинет министра без порфеља задуженог за демографију и популациону политику, а право учешћа имају општине и градови које у сопственим буџетима имају предвиђена средства за спровођење предвиђених мера и тело задужено за демографију, преноси Танјуг.

За ту намену издвојено је 650 милиона динара, а министарка Славица Ђукић Дејановић каже да се из године у годину повећава број општина и градова и да су различити пројекти којима конкуришу за средства - обнова и изградња вртића, опрема за одељења гинекологије, промоција репродуктивног здравља.

Подсећа да је ово четврта година како се општинама додељују бесповратна средства за подизање наталитета и да је све већи број локалних самоуправа које се јављају на конкурс.

Прве године на јавни позив јавило се само 15 локалних самоуправа са комплетним пројектом, наредне године 60, а прошле 85 општина и градова.

„Из године у годину све је већи број људи на локалу који се баве популационом политиком”, рекла је Ђукић Дејановић за РТС.

Наводи да су предложени и нови финансијски подстицаји и то да за прворођену бебу да породица добије између 250.000 и 300.000 динара, да породица за другорођену бебу добија 10.000 динара уместо две, пет година.

Предложено је и да пето рођено дете има исти статус као четврто, а то значи да сваки месец родитељи добијају по 18.000 динара до десете године.

Мере популационе политике, наводи министарка, већ су дале неке прве позитивне резултате. Србија је једина земља у региону где је порастао број новорођене деце и порастао је број жена које раде и рађају.

„Повећава број мајки које су високообразоване. Посебно је добар податак да је трећерођених беба око 700 више у односу на 2018. годину, што значи да све мере које смо радили дају резултате”, нагласила је министарка.

Говорећи о шесторо напуштене деце у Алибунару која се брину сама о себи, министарка је рекла да то „мора све да нас прене” и да је у овом случају заказао и рођак и комшија и институције система.

„У суштини, затајили смо сви”, навела је она и додала да је деци сада важна психолошка подршка и што пре „стварање топлине за свако дете”.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Advokat i nekadašnji zamenik zaštitnika građana Miloš Janković, ukazao je na to da su prekršajni nalozi koje kontrolori BusPlusa izdaju putnicima bez karte neuredni i da sadrže više nepravilnosti, pa će zato pokrenuti i postupak pred nadležnim sudom u Beogradu.

Bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka koji bez ikakvog objašnjenja i posledica izostaje sa procesa koji se vode protiv njega, u sredu je se pojavio u sudu na procesu koji on vodi protiv novinarke Blica Ivane Mastilović Jasnić. Tako je Jutka još jednom pokazao dvostruke aršine u zavisnosti od sopstvenih interesa.

U ponedeljak počinju da rade vrtići, prema dosadašnjim odlukama u njih će moći da idu samo zdrava deca čiji roditelji moraju da budu fizički prisutni kod poslodavca u firmi, što mora da dokažu potvrdama. Međutim, iz Grada Beograda kažu, da ipak ni jedno dete koje bude došlo neće biti vraćeno.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone