Glas Javnosti

HEROJSKA PRIČA O SRPSKOM PROFESORU IZ KRAGUJEVCA I NJEGOVIH 300 ĐAKA, dan kada je u danu ubijeno oko 3.000 civila

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, na dan kada su pre 80 godina nemačke okupacione snage u Kragujevcu streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima je ubijeno i 300 djaka i nastavnika Muške gimnazije.

Nacisti su tada imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika, a na osnovu naredbe nemačkog generala Franca Bemea od 10. oktobra, za jednog ubijenog Nemca streljaće se 100 Srba, dok će za ranjenog biti ubijeno 50.

Odmazda je prvo izvedena 19. oktobra u okolnim selima, 20. oktobra je počela u Kragujevcu, a 21. oktobra đaci viših razreda gimnazije su odvedeni i ubijeni. Među njima su bila deca od petog do osmog razreda.

Prvo sećanje na žrtve zločina održano je 1944. godine, a spomen park Kragujevački oktobar osnovan je 1953. godine sa ciljem da očuva uspomenu na ubijene, da neguje kulturu sećanja i širi ideju mira i tolerancije kroz razne memorijalne i umetničke manifestacije. Veliki školski čas pored spomenika streljanim đacima i nastavnicima održava se od 1971. godine.

 Moleban će početi u 10.30, a u 11.00 će biti održan Veliki školski čas, muzičko-scenski program, saopštila je pres služba predsednika Srbije. Tog 21. oktobra 1941. godine, nemački okupator je u znak odmazde streljao srpske civile. Povod za streljanje bili su nemački gubici u borbi sa jedinicama pokreta otpora 16. oktobra, na putu Kragujevac - Gornji Milanovac.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas molebanu u Šumaricama.

Miloje Pavlović, profesor i direktor Muške gimnazije u Kragujevcu je prilikom streljanja đaka u Šumaricama izgovorio "Pucajte, ja i dalje držim čas". Pre nego što je ovo izgovorio, profesor Pavlović je odbio ponudu jednog od lokalnih žandarma da izađe iz kolone i spasi svoj život, a evo ko je bio profesor.

Miloje Pavlović bio je "vrhunski intelektualac koji je govorio četiri jezika i završio Filološki i Pravni fakultet. Podoficir u Prvom i Drugom balkanskom ratu, oficir u Prvom svetskom ratu". 

- Rezervni konjički pukovnik. Odlikovan Ordenom belog orla sa mačevima i Zlatnom medaljom za hrabrost. Bio je sokolski starešina i predsednik mnoštva organizacija, kao i predsednik Odbora za podizanje spomenika palim Šumadincima i autor velikog broja članaka u "Misli", "Poletu", Vojnom vesniku" i "Učiteljskoj iskri.

 

Bio je i direktor nekoliko škola u svojoi bogatoj karijeri. Istakao se kao dosledni demokrata i antinacista, ali i kao pedagog i učitelj, kog su voleli i đaci i sugrađani, koji ga pamte kao časnog i skromnog čoveka. Govorio je 27. marta na protestu protiv pristupanja Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu. Kad je došlo streljanje u Kragujevcu, Miloje je kao ugledna ličnost imao priliku da sačuva svoju glavu. 

Nacisti su mu pružili priliku da se izvuče i postane njihov saradnik. Odbijanjem je izabrao da umre sa svojim đacima. Kad mu je jedan domaći saradnik okupatora rekao da ne shvata da mu život zavisi od njega, Miloje je izgovorio legendarnu rečenicu: "Ako mi život zavisi od takvih kao ti, onda mi takav život i ne treba." Ovo je taj profesor, nedostižan reper ljudskosti za mnoge!

Pavlović je 27. novembra 1953. proglašen je za narodnog heroja Jugoslavije.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP