DR ŽIVOTIJE ĐORĐEVIĆ: Srbi jedini nisu popisali žrtve, po hrvatskim gradovama prodavane oči stradalnika ... zločinci preko noći oblačili partizanske bluze

Foto: Wikipedia/ Donja Gradina spomen table s brojem žrtava

U desetoj deceniji života dr Životije Đorđević (94) je najstariji istraživač zločina nad Srbima, za njega se priča da je istražio, proučio i analizirao svu dostupnu građu o stradanju srpskog naroda u 20. veku, a on sam je jasan u jednom - mi, Srbi, nemamo prečeg posla nego da popišemo svoje žrtve.

 

- Jedini smo narod u Evropi koji ovaj posao nije uradio. Moramo da popišemo poginule, po imenu i prezimenu, da obeležimo sva srpska stratišta na teritoriji bivše SFRJ, po logorima drugih zemalja gde su Srbi odvođeni... da utvrdimo ko je sve, decenijama, onemogućavao da se srpske žrtve znaju - govori dr Životije Đorđević.

Đorđević se NDH-azijom, Drugim svetskim ratom i poratnim stradanjima svog naroda bavi punih 75 godina. U nekadašnjoj, zajedničkoj državi važio je za najoštrijeg polemičara i protivnika revizije istorije, odnosno umanjenja srpskih žrtava. Đorđević ponavlja da su u Drugom svetskom ratu ukupni demografski gubici Srba iznosili 1.820.000 ljudi. Ubijeno je njih 1.607.000, 57.000 ih je proterano, a 156.000 srpske dece nije rođeno. U odnosu na druge narode u SFRJ, Srbi su, kazuje dr Đorđević, činili 90 odsto žrtava.

Do 6. aprila 1944. oko 80.000 NDH vojnika je prešlo u partizanske redove

On tvrdi i da još nema odgovora na pitanje zašto su se partizanske jedinice u Jasenovcu pojavile tek početkom maja, 10 dana pošto su ustaše 22. aprila 1945. napustile logor.

- U to vreme Titova vojska je imala 57 divizija. Nemci su se povukli iz Srbije 1944, a više od šest meseci Jasenovac je radio punom parom. Za tih šest meseci i ustaški oficiri preobučeni u partizane vodili su u juriše srpsku mladež na Sremskom frontu. Nema odgovora ni na pitanje zašto čuveni partizanski avioni "kukuruzari" (Il-2) nisu sa Sremskog fronta doletali do Jasenovca da makar mitraljiraju ustaške straže - tvrdi Đorđević.

On naglašava da je do 6. aprila 1944. oko 80.000 NDH vojnika je prešlo u partizanske redove.

Kada je reč o broju stradalih u Jasenovcu Đorđević tvrdi da je od 700.000. do 1.000.000 Srba stradalo.

- Recimo, general Aleksandar Ler, komandant za jugoistok, 1943. obaveštava Berlin da je do febrauara 1943. umoreno 400.000 Srba, zatim, SS general Ernst Fik 15. marta 1944. izveštava nadređenog Hajnriha Himlera da je u logorima u NDH poklano do 700.000 ljudi... Krajem 1944. nemački opunomoćeni general u Hrvatskoj Edmund Glez fon Horstnau piše o 750.000 pobijenih Srba... To su činjenice koje se ne mogu sakriti- tvrdi on.

"Za njih (Srbe), mi imamo tri miliona metaka."

Za one koji ne mogu ni danas da izračunaju broj Srba 1941. u NDH citira ustaškog ministra Mileta Budaka na prvoj njegovoj konferenciji za štampu: "Za njih (Srbe), mi imamo tri miliona metaka." Ministar pravde NDH Milovan Žanić 2. juna 1941. u Novoj Gradiški izneo je nacionalni program Pavelićeve države: "Nova država, naša zemlja je samo za Hrvate i ni za koga drugog. Nema puteva, nema načina koje mi Hrvati nećemo da upotrebimo da našu zemlju učinimo zaista našom i da je počistimo od pravoslavnih Srba."

Izručenjem Andrije Artukovića SFRJ, u Hrvatskoj počinje licitacija i umanjivanje broja srpskih žrtava, tvrdi on.

- Artuković, Pavelićev ministar unutrašnjih poslova, čovek koji je oformio logore smrti isporučen je 3. juna 1985. Prvi zatev za njegovo izručenje Americi upućen je 1951. godine. Artukovića SFRJ nikada ne bi tražila da nije bilo dosadnog sina, u Jasenovcu umorenog dr Ješe Vidića iz Sremske Mitrovice. Taj čovek, profesor u SAD, nije odustajao od zahteva. Kada su Artukovića isporučili, nisu mu sudili za genocid i Jasenovac, nego za druge stvari - jasan je Đorđević.

Prva zvanična brojka o 1.706.000 poginulih Jugoslovena izneta je u Parizu na Međusavezničkoj konferencija zemalja koje su tražile reparacije, podseća on.

- Godine 1951, posle popisa iz 1948, demograf iz Saveznog zavoda za statistiku Ivan Lah piše studiju prema kojoj su ukupni demografski gubici bili 2.120.000. Đorđe Tasić (iz iste ustanove), radeći drugom metodom, dolazi do brojke od 2.428.000 demografskih gubitaka, od kojih je 1,4 miliona, tvrdi, zaista ubijeno. Čelni čovek Saveznog zavoda za statistiku Adolf Voglenik 1952. iznosi podatke da su ukupni demografski gubici Kraljevine Jugoslavije bili 2.854.000 ljudi, a da je stvarno umorenih bilo 1.814.000 - naglašava.

Prodavali srpske oči

Konstataciju da se i u Srbiji danas govori o 500.000 ubijenih u Jasenovcu, on objašnjava podacima jevrejskog centra Simon Vizental.

- Mi Srbi zato, kažem, moramo popisati svoje mrtve. Niko nema prava da oprašta Jasenoovačke žrtve - ističe.

MALO je Hrvata koji su bili svesni strašnog zločina i greha nad Srbima?
- Nikola Pavelić, diplomata Kraljevine Jugoslavije, Ivanu Šubašiću, članu Vlade u egzilu, maja 1942. o zlodelima ustaša je napisao: "Kada civilizovani svet za to sazna, revolt i indignacija biće takvi da ja ne znam šta će biti sa nama Hrvatima. Samo jedan detalj, po ulicama hrvatskih gradova nuđene su na prodaju sakupljene iskopane oči Srba: po trideset i četredeset očiju odjednom."

(Glas javnosti/Novosti)

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета