Dr Kon: Ne osećam se dobro zbog ublažavanja mera

Dr Predrag Kon- Tanjug

Foto: Tanjug

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je apspolutno preterana rasprava o vanrednom stanju tokom predstojećeg vikenda i 1. maja jer je to poslednji vikend sa zabranom, a može da se desi da "pokvari sve" i dodao da se ne oseća dobro zbog ublažavanja.

Kon je za RTS rekao da su lekari insistirali da bi trebalo izdržati produženi policijski čas tokom vikenda.

"Ono sto je bila ideja je da se potpuno relaksiraju stariji što je, po nama, u ovom trenutku najznačajnije, da im se obzebedi da mogu da hodaju slobodno tokom čitavog perioda, to je bila suština predloga, ako ne računamo da bi se i frekvencija kontakata time sprečila", rekao je Kon.

Navodi da je predlog da zabrana traje od cetvrtka u 18.00 do subote u 5.00 "kompromisno rešenje" i kom ce se, kaže, raspravljati na sednici Kriznog štaba.

"Pretpostavljam da ce struka prihvatiti, svako će pojedinačno da se izjasni kako obično i biva. Verovatno ce biti tako kako je predloženo", naveo je Kon.

Ukazao je da je ovaj vikend posebno znacajan jer je, kako kaže, opšte poznato da u toku prvomajskih praznika postoje okupljanja i poznata druženja na otvorenom prostoru.

"Vremenska prognoza ide u prilog tome jer je po vlažnom vremeno teže prenošenje virusa, što je relativno dobro", napominje Kon.

Navodeći da je ovaj vikend važan i da bi "mogao da pokvari sve", Kon kaže da se ne oseca dobro zbog toga.

"Mislim da treba da se izdrži, ali razumem da je kompromis uvek najbolje sprovesti jer time izlazimo iz problema koji je isfabrikovan i preteran. Ljudi ne znaju koliko je ovo teška i smrtonosna bolest, da umre svaki peti stariji sa hronicnim tegobama", navodi Kon.

Sada je sve, kaže, u našoj svesti.

"Ovo ponašanje, ovo insistiranje za ovaj vikend pokazuje da nismo došli svi do te svesti, to je jasno. Ako je nekome toliko važno da poslednja tri dana... Eto, nemam problema sa tim ali se ne osecam dobro jer to pokazuje da nismo još uvek razumni po pitanju toga protiv cega se zajedno borimo", kaže Kon.

Kada je rec o ukidanju vanrednog stanja, epidemiolog Kon navodi da ce se to dogoditi onog momenta kad aktivnost virusa bude nedelju dana vrlo niska.

Nakon toga, navodi, bice neophodno neprekidno pratiti virus. "Ako se ponovo diže, moracemo da postupamo", zakljucio je Kon.

(Tanjug)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Branimir Nestorović je govoreći o samom početku epidemije korona virusa u Srbiji je naglasio da se ne radi o drugom talasu virusa, a najveća misterija mu je što u poslednje vreme najčešće oboljevaju mladi ljudi.

Širom sveta svici svojim svetlucavim telima osvetljavaju noć, ali naučnici sada upozoravaju da je njihova „magija“ ugrožena i da buduće generacije možda nikada neće imati priliku da jure po dvorištu za ovim sićušnim bićima.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета