Da li je prodaja Torlaka otežala borbu protiv korona virusa

Vakcina 188 - pixabay

Foto: Pixabay

Državni vrh Srbije odrekao se Instituta za virusologiju i serume još pre nekoliko godina

U vreme kada korona  virus kosi sve pred sobom, kada je u Italiji zdravstveni sistem u kolapsu, a Njujork  epicenter zaraze Severne Amerike  nameće se pitanje da li je Srbija mogla spremnije da sačeka ova teška vremena.

Pored  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut” Srbija je nekada imala i Institut za virusologiju i serume Torlak.

Nameće se pitanje da li bi smo imali još bolje šanse da savladamo pandemiju korona virusa da državni vrh Srbije je 2013. godine nije doneo odluku o prodaji "Torlaka".

Torlak je zvanično prodat kompaniji "Novaartis", istoj kompaniji koja je zabranila proizvodnju bilo koje domaće vakcine kao i seruma. I od tada je samo dozvoljen uvoz iz stranih zemalja. Takođe je farmaceutskoj kompaniji „Galenika“, iz za sada nepoznatih trazloga, zabranjena proizvodnja pencilina.

"Novartis", protiv koga je Specijalno tužilastvo vodilo istragu o vakcinama 2011, tražio je 2012. godine od Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja Srbije, pravno izuzeće od mogućih tužbi, ukoliko vakcine prouzrokuju štetu na ljudima, za šta su dobili pravnu garanciju.

(Izvor: in4s.net)


  • Od Miki
  • 2020-03-31 16:06:23

Ode sve u vraziju mater

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Svet će se posle pandemije virusom korona sučiti sa novim izazovima, a ruski politički analitičar Anatolij Vaserman, najavljuje nove hibridne ratove kako bi se oslabili Rusija i Kkina

Dramatične izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona svojevrsni su ultimatum bogatijim i fiskalno odgovornijim zemljama severne Evrope da moraju pristati na zajedničko finansiranje oporavka pod uslovima južnih zemalja ili Evropska unija više neće postojati jer će, prema njegovom mišljenju, izgubiti smisao.

Zaposleni nisu otpušteni, ali je deo osoblja poslat na odmor

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone