Glas Javnosti

"SKAJKLINER" JE BESKORISTAN: Osnivač NEA oštro osudio čistač neba, a ni GRAĐANI nisu optimistični! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Takozvani "Čistač neba" postavljen je u Knez Mihailovoj ulici na Svetski dan zaštite životne sredine 5.6.2021. godine. Ovaj uređaj za 24 sata može da prečisti 180.000 metara kubnih vazduha, što je veoma malo u odnosu na više milijardi kubnih metara vazduha napolju. Čak ni više hiljada ovakvih aparata ne bi moglo da doprinese generalnom poboljšanju kvaliteta vazduha u našem glavnom gradu.

Stav stručnjaka o "Čistaču neba"

Pitali smo Milenka Jovanovića, osnivača i člana Nacionalne ekološke asocijacije (NEA), da li i na koji način "Skajkliner" poboljšava kvalitet vazduha ?Foto: Glas javnosti- Ne poboljšava, jer je to apsolutno stručno neopravdano i fizički nemoguće. To je samo marketinški potez koji skreće pažnju sa nečinjenja institucija kad je u pitanju proces upravljanja kvalitetom vazduha - odgovorio je Jovanović za "Glas javnosti" i dodao da je nemoguće prečišćavati spoljašnji vazduh, a da je količina vazduha koju ovaj aparat obradi zanemarljivo mala u odnosu na onu napolju.

- Nije moguće prečišćavati spoljašnji vazduh. U nekoj zatvorenoj garaži teoretski možete poboljšati kvalitet vazduha, ali na otvorenom je to iluzija. To je kao kada biste probali da prečišćavate Dunav pomoću cediljke za čaj. Napolju su milijarde kubnih metara vazduha koji nisu u Knez Mihailovoj. To je bacanje novca, zato što efekat ne postoji - rekao je on.

Nakon postavljanja "Skajklinera", Gradski zavod za javno zdravlje najavio je merenje kvaliteta vazduha u području koje pokriva ovaj aparat, kako bi se pokazala njegova efikasnost. To se, međutim, još uvek nije dogodilo.

- Možda će teoretski neko na metar od uređaja moći da izmeri veću čistoću vazduha nego na drugim mestima, ali ništa više od toga - rekao je Jovanović i naveo da ni više hiljada "Čistača neba" ne bi napravili nikakvu razliku.

- Kada bi se napravilo na hiljade ovakvih uređaja u Beogradu, ne bi se poboljšao kvalitet vazduha, to odgovorno kažem. Stojim iza toga da ima mnogo načina da se poboljša kvalitet vazduha u Beogradu i Srbiji, a nijedan od njih ne uključuje bilo kakvu upotrebu ovakvog uređaja - dodao je on i podsetio na alarmantne posledice koje ostavlja prekomerna zagađenost vazduha u Beogradu i Srbiji, ali i na realne načine na koje vazduh u gradu može da postane čistiji.

- Treba uvek imati na umu da prekomerno zagađen vazduh u Beogradu,  kao i u većini gradova u Srbiji dovodi do prevremenih smrti hiljada građana, smanjenja radnog veka, povećanja obolelih, posebno ugrožavanje zdravlja dece. Vazduh će biti čistiji kada se primene mere za urgentno delovanje na najveće dokazane izvore zagađenja, a to su lokalna ložišta, saobraćaj i industrija. Nema ni najave adekvatnih mera koje će u razumnom vremenskm periodu (4-5 godina) smanjiti nivo koncentracija polutanata za bar 20% i na taj način spasti više stotina života. Mere su skupe, ali jeftinije od troškova lečenja obolelih zbog prekomernog zagađenja vazduha - kaže Milenko Jovanović za naš portal.

Mišljenja građana o "Skajklineru"

Najveći broj građana sa kojima smo razgovarali, ne znaju da aparat postavljen u Knez Mihailovoj ulici služi za prečišćavanje vazduha, a većina ih tvrdi da ne oseća razliku u čistoći vazduha.

"Osim što sam planinar, ja sam i ekolog po profesiji, a ovaj uređaj mi ne deluje kao da ima nekog efekta. Ako povećava koncentraciju ozona u vazduhu, to baš i nije naivno","Prolazim ovde svaki dan kad idem na posao, ali nisam primetila neku razliku“, glasili su neki od komentara građana.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP