BRUJI NA SVE STRANE: Srpski protest zbog porekla Nikole Tesle dospeo do svetskih medija (FOTO)

Foto: Vikipedija/Sarony Napoleon

Vest da je Srbija protestovala kod Evropske unije nakon što je u jednoj od njenih publikacija Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat preneli s Njujork tajms, Blumberg i Vašington tajms

Glas Amerike (VOA), Njujork tajms, Blumberg, Vašington tajms i više desetina američkih portala i TV stanica, kao i Toronto star, malezijski The Star i Taiwan News prenose da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio protest Briselu, nakon što je na stranici EU za obrazovanje dece Tesla predstavljen kao "poznati Hrvat" i  "jedan od prvih ljudi koji je otkrio rendgenski snimak", za koga Njujork tajms podseća da je bio i rival Tomasa Edisona.

Tesla, Srbin rođen 1856. godine u tadašnjem Austrijskom carstvu, u Smiljanu, na teritoriji današnje Hrvatske, u porodici pravoslavnog sveštenika, veći deo života proveo je u inostranstvu, radeći najpre u Budimpešti i Parizu pre nego što je 1884. emigrirao u SAD, gde je dobio američko državljanstvo.

Umro je u Njujorku 1943. godine, gde je ispraćen po pravoslavnom obredu. Teslin pepeo čuva se u "zlatnoj kugli" u Muzeju Nikole Tesle u glavnom gradu Srbije.

Istorijske knjige često navode njegovu izjavu da je ponosan na svoje srpsko poreklo i svoju hrvatsku domovinu. Njegovi spomenici nalaze se u Beogradu i Zagrebu.

Tesla je najpoznatiji po razvijanju naizmenične struje, koja je pomogla sigurnoj distribuciji električne energije na velikim daljinama, a eksperimentisao je s rendgenskom i radio-tehnologijom.

Svi ti mediji, uključujući i Dojče vele i Radio slobodna Evropa i Anadoliju, navode i da je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević zatražio izvinjenje od EU zbog "lažnog" predstavljanja Teslinog porekla.

(Izvor: Tanjug)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета