Tikvice su izvanredan izvor vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, fosfora, bakra i vitamina B2. Tikvice povoljno utiču na celokupno zdravlje našeg organizma i treba ih koristiti dok su mlade u proleće i uneti ih u naš organizam na najzdraviji način.
Zato vam danas donosimo recept za tikvice sa susamom i pavlakom iz bakine kuhinje koji je savršen za to.
Tikvice oguliti i iseći na deblje kose komade i posoliti. Ostaviti da stoji u soli 15 minuta pa ocediti. Beli luk izdrobiti, posoliti i sipati dve kašike vode i to neka stoji 15 minuta. Na foliju sipati brašno i papriku i izmešati.
Prezle i susam pomešati i sipati na foliju pored brašna. U činiji izmutiti jaja, malo ulja i pavlaku da bude gusta masa.
Ocediti tikvice, dodati oceđen beli luk i rukama izjednačiti. Svaki komad tikvice panirati sledećim redom - brašno, jaja, prezle i susam i ređati u podmazan pleh ili obložen pek papirom.
Peći na 220 stepeni 30 minuta da lepo porumeni. Služiti toplo kao prilog ili kao samostalno jelo.
Glas javnosti/ U01S
21 min