Cvekla je jedno od onih povrća za koje svi znamo da je zdravo - crvena, sočna i puna korisnih sastojaka, često se nalazi na listama namirnica koje podržavaju zdravlje srca, krvnih sudova i jetre.
Bilo da je jedete sirovu u salatama, kuvanu kao prilog, pečenu u rerni ili u obliku sveže ceđenog soka, jedno je sigurno - cvekla je pravo nutritivno blago.
Međutim, način na koji je pripremamo može značajno uticati na količinu vitamina, minerala i antioksidanasa koje će naš organizam zapravo iskoristiti, te je neophodno razumeti prednosti sirove i obrađene cvekle kako bismo maksimalno iskoristili njene benefite.
Bez obzira na oblik, cvekla je bogata brojnim mikronutrijentima:
Viši nivo hranljivih materija - sirova cvekla zadržava više vitamina i antioksidanasa koji su osetljivi na toplotu, kao što su vitamin C, folat (B9) i betalaini. Na primer, tokom kuvanja gubi se i do 25% folata. Ako vam je cilj da maksimalno iskoristite nutritivne vrednosti, sirova cvekla je bolji izbor.
Jače antioksidativno dejstvo - betalaini i polifenoli prisutni u sirovoj cvekli imaju snažno antioksidativno i antiinflamatorno delovanje. Pomažu u detoksikaciji jetre, usporavaju oštećenje ćelija i podržavaju imunitet.
Pomoć pri regulaciji krvnog pritiska - sirova cvekla je bogata dijetetskim nitratima, koje telo pretvara u azot-oksid - molekul koji širi krvne sudove i poboljšava cirkulaciju. Iako i kuvana cvekla sadrži nitrate, sirov sok od cvekle pokazuje jače efekte u snižavanju pritiska.
Podrška detoksikaciji jetre - zahvaljujući vlaknima i betainu, sirova cvekla stimuliše lučenje žuči i rad enzima jetre
koji eliminišu toksine. Idealna je za detoks programe i podršku probavi.
Lakše varenje - toplota omekšava vlakna i razgrađuje biljne materije, što čini kuvanu cveklu lakšom za želudac. Pogodna je za osobe koje imaju problema sa nadimanjem, gasovima ili osetljivim digestivnim traktom.
Smanjen sadržaj oksalata - cvekla prirodno sadrži oksalate, jedinjenja koja mogu doprineti formiranju bubrežnih kamenaca. Kuvanjem se njihov nivo smanjuje jer prelaze u vodu, pa kuvana cvekla predstavlja sigurniju opciju za one sklone ovim problemima.
Stabilniji nivo šećera u krvi - kuvanjem se povećava dostupnost rastvorljivih vlakana i rezistentnog skroba, koji usporavaju apsorpciju glukoze. Ovo može pomoći osobama koje paze na nivo šećera ili imaju dijabetes.
Praktičnost i duži rok trajanja - kuvana cvekla se može čuvati u frižideru duže vreme i ne oksidira tako brzo kao sirova. Idealna je za obroke pripremljene unapred, što je čini pogodnom za planiranje ishrane.
Zadržavanje važnih minerala - kuvana cvekla i dalje zadržava važne minerale poput kalijuma, gvožđa i magnezijuma, koji podržavaju zdravlje srca, transport kiseonika i funkciju mišića.
Jedna od najvećih prednosti cvekle je njena svestranost. Možete je jesti sirovu, kuvanu, pečenu, ukiseljenu ili piti sok od cvekle. Možete je bariti, dinstati, peći u rerni... Mogućnosti su razne, i teško je reći da je jedan način pripreme ubedljivo najbolji.
Kuvana cvekla
Što se duže kuva, to više korisnih sastojaka nestaje, naročito betalaina, koji su zaslužni za njenu jarku boju i snažno antioksidativno dejstvo. Najzdraviji način termičke obrade cvekle je onaj koji je najkraći - blago kuvanje na pari do 15 minuta. Druga dobra opcija jeste pečenje u rerni. U tom slučaju, ogulite cveklu i isecite je na kockice veličine oko 2,5 cm. Rasporedite ih po plehu i pecite dok ne omekšaju.
Sirova cvekla
Kada je reč o očuvanju hranljivih materija, sirova cvekla je bez premca. Međutim, sirova cvekla ima izražen zemljani ukus, koji nekima može biti prejak. Ako je planirate poslužiti sirovu, obavezno je izrendajte ili tanko isecite, jer u suprotnom može biti tvrda za žvakanje. Sjajno se uklapa u salate, uz citrusne dresinge.
Ukiseljena cvekla
Cvekla u turšiji je dobro rešenje ukoliko želite da zadržite veliki deo nutritivnih vrednosti cvekle, iako je prethodno kuvana. Najbolja opcija bi bila da napravite domaću cveklu kako biste izbegli dodate šećere i soli u kupovnim oblicima. Potrebno je samo da je kuvate oko 30 minuta, isečete i stavite u teglu sa mešavinom vode i jabukovog sirćeta u jednakom odnosu. Dodajte začine po želji (lovorov list, biber, karanfilić) i čuvajte u frižideru.
Glas javnosti /U01S
Sok od cvekle
Ako tražite najkoncentrovaniji oblik hranljivih materija iz cvekle - sok je odlična opcija. Sok od cvekle sadrži gotovo sve nutrijente iz sirove biljke, osim vlakana. Možete koristiti i lišće cvekle za dodatnu dozu vitamina. Idealno je da sok pravite kod kuće, u sokovniku, od sveže cvekle.