Glas Javnosti

ŠTA KAŽU STRUČNJACI? Trudnica jela lubenicu svaki dan

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Lubenica može da bude veoma korisna namirnica u trudnoći, jer je slatka, laka za varenje, hidrira organizam i dobar je izvor fitonutrijenata. Međutim, da li je dobro jesti je svaki dan?

Novinarka Šarlot Hilton Andersen za The Healthy je ispričala šta joj se dešavalo jer je jela lubenicu svaki dan nedelju dana. Andersen je odlučila da jede lubenicu za vreme trudnoće pa je navela da se tom prilikom osećala hidratizovano.

Dijetetičarka Jesika Plovman naglašava da je svakodnevno konzumiranje lubenice u većini slučajeva sasvim u redu, ali neki bi ipak trebalo da je preskaču.


“Bitno je naglasiti da bi vaša ishrana trebalo da bude uravnotežena pa se pobrinite da svaki dan jedete mnogo voća i povrća. Kada biste jeli isključivo lubenicu to bi moglo da dovede do nekih problema”, ističe Plovman.

Ako imate česte glavobolje najbolje bi bilo da lubenicu jedete umereno, navodi.

Lubenica, naime, sadrži značajnu količinu tiramina, što je aminokiselina koja utiče na krvni pritisak. To znači da lubenica može da igra ulogu u izazivanju napada migrene.

Dijabetičari bi takođe trebalo da budu oprezni zbog sadržaja šećera u lubenici.

“Dijabetičari ili drugi ljudi koji imaju problema sa regulacijom šećera u krvi trebalo bi da smanje ili izbegavaju lubenicu, jer može da uzrokuje skokove šećera u krvi”, upozorava Plovman.

Lubenica je izuzetno hidratantna

“Uopšteno gledajući, boja voća možete da bude indikator kojim je hranjivim materijama bogato”, kaže Plovman.


“Crvena nijansa lubenice ukazuje na visok sadržaj likopena, prirodnog karotenoida. Što je dublja i tamnija boja, to je bolje”, dodaje ona.

Lubenica sadrži čak 92% vode, što je čini izuzetno hidratantnom. Andersen je istakla da je to bila glavni razlog zbog kojeg je jela lubenicu.

Plovman ističe da se lubenica često preporučuje deci koja su izbirljiva ili starijim osobama koje zaboravljaju da piju vodu.

Stručnjaci su takođe primetili da lubenica može da deluje kao antioksidans, jer pomaže telu da se oslobodi toksina kao što je amonijak.

Lubenica može da pomogne kod upalnih procesa

Niz istraživanja sugeriše da mnoge moderne bolesti proizlaze iz sistemskih upala u telu, a fitonutrijenti koji se nalaze u voću su među najboljim oružjem koje imamo protiv njih.


Lubenica je bogata likopenom, vitaminima A i C, kalijumom, magnezijumom i antioksidansima što su sve nutrijenti koji se bore protiv upala.

Smanjenje rizika od bolesti srca

Lubenica ima više likopena nego bilo koje drugo sveže voće ili povrće. Likopen je snažan antioksidans za koji se pokazalo da smanjuje rizik od nekih vrsta raka, bolesti srca i problema sa očima.

Kalijum je važan nutrijent za zdravlje srčanog mišića pa uzimanje kalijuma, kojim lubenica obiluje, može da smanji rizik od srčanih bolesti. Andersen ističe da nikad nije imala problema sa srčanim bolestima, ali da je ovo još jedan od dodatnih benefita redovnog konzumiranja lubenice.


Glas javnosti/ N01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR