Glas Javnosti

PRETEKLO FOKAČU I TORTILJU: Pecivo koje se našlo na listi najboljih na svetu

Hrana
Autor: Glas javnosti

Taste Atlas objavio je listu najboljih peciva na svetu prema ocenama čitatelja, a na njoj se našao i somun. Prvo mesto zauzeo je roti canai, koji se jede u Bruneju, Indoneziji, Maleziji, Singapuru i na Tajlandu. Iza njega su se našli indijski naan s belim lukom, pesijski hljeb nan-e barbari…

Bosanski somun je na 15. mestu, a zanimljivo je da su se iza njega našle fokača (17. mesto), jufka (19. mesto), lepinja (25. mesto), tortilja (37. mesto)…

„Somun se pravi od brašna, vode, soli i kvasca. Nakon pripreme testa tradicionalno se peče u krušnoj peći (furuni), a danas se uglavnom sprema u šporetu. Postoji mnogo varijanti somuna. Neki ga spremaju na primer. sa susamom, dok drugi u testo dodaju ulje“, između ostalog stoji u opisu.


Legenda kaže da je ova posebna vrsta hleba nastala kada su otomanski vojnici posetili Balkan. Trebalo im je pecivo koje se može brzo napraviti i puniti različitim sastojcima.

Danas se najčešće jede uz ćevape. Naravno, odlično se slaže i sa drugim vrstama mesa.

Važno je napomenuti da stanovnici naše zemlje ističu razliku između somuna i lepinje. Somun je tanji, odnosno mekši i svakako ukusniji. Podrazumeva se da to vole da jedu u regionu, posebno u Srbiji i Hrvatskoj, prenosi N01S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR