Bosanski somun je na 15. mestu, a zanimljivo je da su se iza njega našle fokača (17. mesto), jufka (19. mesto), lepinja (25. mesto), tortilja (37. mesto)…
„Somun se pravi od brašna, vode, soli i kvasca. Nakon pripreme testa tradicionalno se peče u krušnoj peći (furuni), a danas se uglavnom sprema u šporetu. Postoji mnogo varijanti somuna. Neki ga spremaju na primer. sa susamom, dok drugi u testo dodaju ulje“, između ostalog stoji u opisu.
Legenda kaže da je ova posebna vrsta hleba nastala kada su otomanski vojnici posetili Balkan. Trebalo im je pecivo koje se može brzo napraviti i puniti različitim sastojcima.
Danas se najčešće jede uz ćevape. Naravno, odlično se slaže i sa drugim vrstama mesa.
Važno je napomenuti da stanovnici naše zemlje ističu razliku između somuna i lepinje. Somun je tanji, odnosno mekši i svakako ukusniji. Podrazumeva se da to vole da jedu u regionu, posebno u Srbiji i Hrvatskoj, prenosi N01S.