Paradajz sos je osnovni, ali izuzetno popularan sos za testeninu koji ulepšava svaki obrok. Italijanka Marčela Hazan, koja je živela i radila u SAD, podigla je paradajz sos na novi nivo svojim pristupom kuvanju.
Postala je poznata kuvarica i spisateljica, a tajna njenog najboljeg sosa leži u jednoj reči – jednostavnosti.
Jednostavan sos punog ukusa
Mnogi ljudi koriste gotove sosove, ali ona je tvrdila da za tim nema potrebe. Sos od paradajza je tako jednostavan za pravljenje, i mnogo jeftiniji od kupovnog sa puno aditiva.
Njen sos je čak proglašen za najbolji na svetu od strane časopisa „Delish“.
Sos od samo tri sastojka
Da biste pripremili Marčelin savršen paradajz sos, potrebna su vam samo tri osnovna sastojka: paradajz, crni luk i maslac. Naravno, ne zaboravite prstohvat soli koji će dodati pravi ukus.
Proces je iznenađujuće jednostavan. U tiganj dodajte polovinu crnog luka, ali ga nemojte seckati, već ga stavite u šerpu gde će polako puštati aromu dok se kuva.
Dodajte malo maslaca i brzo propržite luk na njemu. Zatim dodajte paradajz i ostavite da se sos kuva oko 45 minuta na umerenoj temperaturi.
Tajna dobrog sosa je u sporom kuvanju
Hazan je naglasila da ključ savršenog paradajz sosa nije u seckanju crnog luka, već u sporom kuvanju. Luk, koji je ceo, dodaje slatkoću, a maslac daje sosu svilenkastu teksturu.
U jednoj od svojih najpoznatijih knjiga, „Essentials of Classic Italian Cooking“, Hazan je napisala kako kuvanje može biti jednostavno ako se fokusirate na kvalitetne sastojke i pravilno ih koristite. Njen paradajz sos je odličan izbor za sve vrste testenina, prenosi N1 Slovenija.
Ovim sosom možete lako impresionirati svoje goste ili začiniti obično veče kod kuće. Za pripremu je potrebno manje od sat vremena, a sastojke verovatno već imate kod kuće.
Glas javnosti /N01S