Glas Javnosti


Krastavac je jako zdrav

Hrana
Autor: Glas javnosti

Iako na prvi pogled možda ne deluje tako, krastavac je jedna vrlo moćna biljka i iznenadićete se kada vam otkrijemo na koje sve načine čuva naše zdravlje. Često ga potcenjujemo, smatrajući da zbog obilja vode ne sadrži dovoljno hranljivih sastojaka, ali istina je sasvim drugačija.

Šta se dešava u našem organizmu ako svakog dana jedemo krastavac? Dobro, nećemo postati Supermeni, ali ova biljka lepe zelene boje definitivno poseduje neke supermoći. Da odmah na početku razjasnimo jednu stvar: u svetu botanike, sa naučne tačke gledišta, krastavac je voće. U kulinarstvu se, pak, koristi kao povrće, jer ga blagi ukus i tekstura čine popularnom namirnicom u slanim jelima. Terminologija, dakle, zavisi od konteksta.

Kako god da ga doživljavate, krastavac bi trebalo da se nađe na svakoj trpezi, naročito u sezoni, kada postaje obavezan pratilac sočnih, zdravih i osvežavajućih salata. Ova jednogodišnja zeljasta biljka cilindričnog oblika iz porodice bundeva pravi je rezervoar vode, sadrži je čak 97 posto, što znači da svakodnevnim konzumiranjem poboljšavate nivo hidratacije tela. To je veliki plus za zdravlje.


Drugi važan podatak je da krastavac spada u niskokalorične namirnice – samo 12 kalorija u 100 grama. Minimalan je procenat ugljenih hidrata i proteina, ali treba obratiti pažnju na minerale, od kojih je najzastupljeniji kalijum, uz manje količine natrijuma, magnezijuma, fosfora, kalcijuma. Plod ima najviše vitamina C, mada ni sadržaj onih iz B i E grupe nije zanemarljiv.

Drugim rečima, krastavac čini čuda u našem telu i nećete pogrešiti ako ga jedete svakog dana, kao salatu, prilog, dodatak jelima. Ukoliko imate problem sa holesterolom, antioksidansi u ovom povrću/voću mogu ga sniziti regulisanjem nivoa lipida u krvi. Takođe, neka jedinjenja podstiču proizvodnju insulina, što je od velike pomoći dijabetičarima.

Zahvaljujući visokom sadržaju vode, krastavac ima udela u hidriranju kože i kose, ali i u stimulaciji proizvodnje urina. Enzimi u njegovom sastavu olakšavaju razlaganje proteina i pozitivno utiču na varenje i metaboličke procese.

Krastavac se pokazao uspešnim i u borbi protiv bakterija i infekcija, naročito onih u ustima, čestih uzročnika lošeg zadaha. Sadrži i minerale poput molibdena i fluora koji sprečavaju nastanak karijesa i obiluje kalcijumom koji učestvuje u građi zuba i kostiju.

Glas javnosti /U01S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR