Glas Javnosti

SPREČITE DOK NE BUDE KASNO: Ove izrasline na koži ignorišemo, a znak su lošeg stanja našeg srca

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Organizam nas često unapred upozorava kada nešto nije u redu, a određene promene na koži mogu biti znak oboljenja srca.

Iako ljudi znakove poput bolova u grudima, znojenja, bolova u rukama povezuju sa problemima srca, manje obraćaju pažnju na spoljne pokazatelje koji nam mogu pomoći da pravovremeno reagujemo i predupredimo problem, piše Agroinfo.rs

Prema američkom Centru za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC), vaše srce bi moglo biti u opasnosti ako uočite žute izrasline na svojoj koži koje se zovu ksantomi i  koje mogu biti znak da imate povišen holesterol.

Ksantomi ili ksantomatoze

Ksantomatoze nastaju usled poremećaja metabolizma lipoproteina. Najvažniju ulogu imaju hiperlipoproteinemija, lokalni poremećaj permeabilnosti vaskularnog zida, ulaz masnih materija u perivaskularno vezivno tkivo, endocitoza lipoproteina od strane makrofaga. To su žute ili braonkaste izrasline na koži koje podsećaju na plihove. Najčešće se javljaju kod starijih, na licu, odnosno na kapcima, na rukama, zglobovima, i znak su povišenog nivoa holesterola.

Pojava ksantoma znak je povećanja lipida u krvi što može ukazivati na razne probleme poput prisustva nekih vrsta kancera, dijabetesa, metaboličkih poremećaja, upale pankreasa, neaktivne štitne žlezde.

Ksantomatoze su bezbolne izrasline i ukoliko ih primetite, odmah se obratite lekaru za savet. Ukoliko se utvrdi da imate povećan nivo lipida u krvi, lečenje ovog stanja može pomoći u smanjenju razvoja ksantoma. Ksantome možete ukloniti operacijom ili laserom, ali to nije garant da se neće vratiti posle nekog vremena.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR