Glas Javnosti

SVETLANA CECA BOJKOVIĆ: Spremni smo za odstrel - PRETVORIĆE NAS U DEPONIJU! (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci upozoravaju da je prerada litijuma koju ozloglašena kompanija "Rio Tinto" planira u dolini Jadra veoma opasna prljava industrija koja koristi otrove i zagađuje, a potpuno će devastirati prirodu, ali ova vlast ne sluša stručnjake, ignoriše i Srpsku akademiju nauka i umetnosti, kaže za "Glas javnosti“ glumica Svetlana Bojković.

- Uništiće plodno zemljište, promeniće pejzaž, izgledaće verovatno kao da smo na drugoj planeti, na Marsu, gde nema ni vegetacije, ni životinja, ni ljudi. Ostaće pustoš. U opasnosti su i Jadar i Rađevina, a i u drugim delovima Srbije se vrše istraživanja, pa ćemo se pretvoriti u deponiju gde smo mi, ne samo naša priroda, već i mi kao ljudi, spremni na odstrel. Kakav je to patriotizam naše Vlade i kakav je to odnos prema nama, građanima ove zemlje? - ističe Bojković koja je o ovoj temi govorila na tribini "Tamna strana litijuma" održanoj u okviru ciklusa „Nije filozofski ćutati“ Filozofskog fakulteta u Beogradu. 

Komentarišući za „Glas“ informacije da bi "Rio Tinto" do kraja ove godine mogao da dobije sve dozvole i da bi izgradnja rudnika litijuma mogla da počne posle izbora sledeće godine, naučni savetnik dr Dragana Đorđević kaže da ne zna na osnovu čega se to tvrdi, kada za to nemaju ni studije, ni procene uticaja, ni idejni projekat.

- To bi bilo u suprotnosti sa našim, a i zakonodavstvom Evropske unije. Dolazim iz nauke i znam da i sto istraživanja mogu da se urade, a da ne bude nijedne realizacije - objašnjava dr Đorđević.

Nije problem samo "Rio Tinto", na sve strane se vrši kontinuirani, brutalni zločini nad prirodom i nad ljudima koji žive u toj prirodi i od te prirode, ističe za "Glas" Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, domaćina tribine. 

- Glavni razlog zbog čega smo se ovde skupili je da oteramo gamad iz naše zemlje, svakog ko je došao ovde da truje, da tera ljude koji nas hrane sa njihove zemlje. Nije pitanje kakvi su oni, nego je pitanje za sve nas kakvi smo mi to ljudi ako dozvolimo da nam se desi i Rio Tinto i svi takvi koji su došli ovde da sebi guraju milijarde u džepove, a da nas truju i raseljavaju - upozorava Jovanović.

On poziva predstavnike vlasti u Srbiji da otvoreno kažu narodu kakav je plan i šta je dogovoreno sa Rio Tintom.

Razgovore možete pogledati u videu ispod...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Zoran u 05.11.2021 14:15:56 h
     0 
Ajde bre uvek mi se otvara gugl kad idem na vas usrani sajt. Resavajte to.
od Kojadinka u 05.11.2021 19:59:00 h
     0 

Alkoholno vrenje u ekoloskim aktividtima ...sta to bi...Ceca hik ...a ne nije buduci ambasador ...baba se montira...hik hik...