Glas Javnosti

Portugalska policija izvršila je raciju na farmama u borbi protiv trgovine ljudima

Svet
Autor: Glas javnosti

Stotine policajaca izvršilo je raciju na farmama u portugalskom južnom regionu Alenteho u utorak, uhapsivši 28 osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima i radnu eksploataciju, saopštila je policija.

Veruje se da su osumnjičeni deo kriminalnog lanca koji je iskorišćavao migrante iz zemalja uključujući Rumuniju, Moldaviju, Ukrajinu, Indiju, Senegal i Pakistan nakon što ih je namamio u Portugal obećavajući posao kao poljoprivrednici.


Policija je saopštila da je izvršila ukupno 78 pretresa, koji su rezultirali oduzimanjem dokaza i „identifikovanjem desetina žrtava”.


Privedeni, kako portugalski tako i strani državljani, osumnjičeni su za trgovinu ljudima, zločinačko udruživanje, pomaganje ilegalne imigracije, ilegalno zapošljavanje, iznudu, pranje novca i nanošenje fizičkih povreda, između ostalih krivičnih dela.


Oni će se u sredu pojaviti pred sudijom na saslušanju.


Slučajevi radne eksploatacije, kada su siromašni migranti zarobljeni u neplaćenom radu, i trgovine ljudima rastu u Portugalu, posebno u poljoprivrednom sektoru. Jednom kada se puste na posao, njihovi papiri se često oduzimaju i plaćaju se zadržavaju, a mnogi su spakovani u primitivnim stanovima sa malo ili nimalo pogodnosti.


Savet Evrope je izvestio da su portugalske vlasti identifikovale 1.152 osumnjičene žrtve trgovine ljudima u periodu 2016-2020, ali je broj istraga, krivičnog gonjenja i osuda bio nizak za tako veliki broj.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR