Glas Javnosti

MUZIKA SKRIVENA U KISTU SLIKARSKOG MAJSTORA: Tajne Leonarda da Vinčija

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Leonardo da Vinči, umetnik čije ime odzvanja kroz vekove, ostavio je za sobom delo koje i danas izaziva divljenje i brojna tumačenja.

Njegovo najpoznatije delo, "Tajna večera", nije samo remek-delo renesanse, već složeno platno puno simbolike i skrivenih poruka.


Nedavno istraživanje Đovanija Marie Pale, posvećenog Da Vinčijevog dela, otkriva da su matematički postupci na slici, kada se prevedu na muzički jezik, zapravo podloga za misterioznu, pogrebnu pesmu.

 
Ovo otkriće ukazuje na Da Vinčijevu sposobnost da prepliće muziku i slikarstvo, stvarajući multimedijalni aspekt u svojim delima.

foto:vikipedija

Osim toga, "Tajna večera" predstavlja uravnoteženu kompoziciju, gde je svaki detalj pažljivo osmišljen. Leonardo je koristio inovativnu tehniku baziranu na ulju, umesto tradicionalne freske, što je, nažalost, doprinelo lošijoj konzervaciji dela.

 
Takođe, jedan od likova na slici možda je bio inspirisan stvarnom osobom, Giovanni Contejem, vojnikom, koji je poslužio kao model za lice Isusa.

"Posljednja večera" Leonardo da Vinčija nije samo umetničko delo, već i misterija koja nastavlja da izaziva znatiželju i divljenje. Umetnikova sposobnost da svojim delima prenese dublje značenje, kombinujući umetnost, nauku i muziku, ostavlja trajan utisak na svet umetnosti.


Leonardo da Vinči, sa svojom strašću za otkrivanjem i inovacijama, nije samo oslikavao platna, već je na njima ostavio tragove svoje genijalnosti koji i danas intrigiraju i inspirišu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR