Glas Javnosti

Stiv Voznijak progovorio o svojoj tajni uspeha

Svet
Autor: Glas javnosti

Suosnivač Epla i odnedavno Srbij, Stiv Voznijak (73) kaže da su njegovi roditelji imali pristup zbog kojeg je srećniji i uspešniji zbog toga. Istu strategiju je koristio i u podizanju sopstvene dece, dodao je.

„Roditelji su mi dozvolili da sledim svoje srce“, rekao je prošle nedelje diplomiranim studentima Univerziteta Kolorado Boulder. „Kada nešto zaista želite, volite nešto i to je vaša strast, trebalo bi da imate roditelje koji će da vas podržavaju da idete u vašem pravcu. Ne bi trebalo da vam govore „Ne. Trebalo bi ovo proučiti ili trebalo bi da ideš u ovu školu".

Dodaje da postoji večita dilema za roditelje: da li trebagurati svoju decu u određene aktivnosti, obrazovanje ili da ih u potpunosti pustiti da slede svoje strasti?

Rođen u Kaliforniji 1968. upisao se na Univerzitet Kolorado Boulder i diplomirao računarstvo. Njegovi roditelji su imali dovoljno novca ušteđenog za samo jednu godinu školarine van države, rekao je - ali su ga ipak podsticali da pohađa školu po svom izboru i nastavi svoju ljubav prema tehnologiji, oblast za koju nisu ni slutili šta će postati.

Voznijak je izbačen 1969. godine nakon što je upao u kompjuterske sisteme univerziteta i slao šaljive poruke. Ponovo se upisao na koledž gde ga je zajednički prijatelj upoznao sa Stivom Džobsom pre nego što je napustio Berkli 1971.

Pet godina kasnije, Džobs i Voznijak su osnovali Apple. Obojica su postali milioneri kada je kompanija izašla na berzu 1980. Danas, Apple ima tržišnu kapitalizaciju od 2,8 biliona dolara i druga je najveća kompanija na svetu.

Sada Voznijak pruža svojoj deci istu vrstu podrške koju su mu dali roditelji, rekao je.


„I ja sam se prema tome ponašao na isti način sa svojom decom“, rekao je. „Moji roditelji mi nisu nametnuli svoje vrednosti... Pustili su me da sam biram, pa sam pazio da takav budem sa svojom decom.

Taktika je efikasna, kaže stručnjak za roditeljstvo Margot Machol Bisnov, koja je intervjuisala roditelje 70 veoma uspešnih odraslih za svoju knjigu iz 2022. „Odgajanje preduzetnika: Kako pomoći svojoj deci da ostvare svoje snove“.

Kada ne podstičete strasti svoje dece - posebno ako se plašite da neće zaraditi dovoljno novca kao odrasli - pokazujete da im ne verujete, rekla je ona.

Visok nivo poverenja i podrške deci grade samopouzdanje koje im je potrebno da bi se na kraju istakli u onome što rade, dodala je ona.

Podsetimo, Stiv Voznijak osnovao je i platformu za obrazovanje i obuku nakon srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije, a odnedavno je i suosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije zasnovane na blokčejn tehnologiji. Dobitnik je 10 počasnih doktorata inženjerskih nauka.
Krajem prošle godine, Vlada Srbije je odlučila da dodeli državljanstvo Srbije suosnivaču kompanije Epl Stivu Voznijaku, kao i njegovoj supruzi Dženet Kej Voznijak.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR