Glas Javnosti

Retka boljka! Stalno je pijan, a ne okuša alkohol!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Jedan Belgijanac oslobođen je optužbi pred sudom u Brižu za vožnju u pijanom stanju jer boluje od retkog poremećaja – ABS sindroma (sindrom „autovrenja“) koji čini da telo obolelog samostalno proizvodi alkohol.

Belgijski mediji navode da je sudija u presudi istakao da optuženi, koji nije imenovan u skladu sa lokalnim sudskim običajima, nije osetio simptome pijanstva.

Njegov advokat Anse Geskije izjavila je da je "nesrećna koincidencija“ i to što njen klijent radi u pivari, ali da su tri lekara koja su ga nezavisno pregledala potvrdila da ima ABS, odnosno ovaj redak poremećaj "da je pijan i kad ne pije alkohol".

- Osobe koje boluju od ovog sindroma proizvode istu vrstu alkohola koja se nalazi u alkoholnim pićima, ali uglavnom značajno manje osećaju efekte, odnosno uticaj tog alkohola na njihov organizam - objasnila je Liza Florin, klinički biolog iz belgijske bolnice „Sen Luka“.

Ljudi se ne rađaju sa ABS-om, ali ga, kako je objasnila, stiču usled nekih poremećaja sa radom organa za varenje. Pacijenti mogu da imaju simptome koji su u skladu sa intoksikacijom alkoholom, kao što su nerazgovetan govor, posrtanje, gubitak motornih funkcija, vrtoglavicu, podrigivanje...

 

 

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR