Glas Javnosti

Do 2030. u Kini će skoro svaki treći automobil biti električni, a u SAD i EU svaki peti

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Broj prodatih električnih automobila u svetu će do kraja godine dostići 17 miliona, za 20 odsto više nego 2023, prema procenama Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Prodaja električnih automobila je u prvom tromesečju porasla za oko 25% u odnosu na isti period 2023, a broj električnih automobila prodatih za prva tri meseca ove godine skoro je jednak broju tih vozila prodatih tokom cele 2020, prenela je Beta.

-Očekuje se da će više od jednog od pet automobila prodatih širom sveta ove godine biti električni, a očekivani rast potražnje tokom sledeće decenije preurediće svetsku automobilsku industriju i znatno smanjiti potrošnju nafte za drumski saobraćaj - navodi se u novom izveštaju IEA.


Najviše električnih automobila, oko 10 miliona, biće prema procenama prodato u Kini, čineći 45% svih automobila prodatih u toj zemlji.

Očekuje se da će u SAD svaki deveti prodati automobil biti električni, a u Evropi svaki četvrti.

Uprkos kratkoročnim izazovima na nekim tržištima, IEA procenjuje da će do 2030. na putevima u Kini skoro svaki treći automobil biti električni, a u SAD i EU svaki peti.

Prodaja električnih automobila je prošle godine u svetu povećana za 35 odsto na gotovo 14 miliona, najviše u Kini, Evropi i SAD, ali je rast zabeležen i na nekim novim tržištima, kao što su Vijetnam i Tajland.

- Očekuje se da će znatna ulaganja u lanac snabdevanja električnim vozilima, podrška politika i pad cena električnih vozila i njihovih baterija dovesti do još značajnijih promena u godinama koje dolaze - navodi se u saopštenju i dodaje da bi do 2035. svaki drugi prodati automobil u svetu mogao biti električni.

IEA navodi da je više od 60% električnih automobila prodatih u Kini 2023. bilo jefitniije od njihovih konvencionalnih ekvivalenata, ali da su u Evropi i SAD cene automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem u proseku i dalje niže.

Očekuje se ipak da će jačanje tržišne konkurencije i unapređenje tehnologija baterija spustiti cene u narednim godinama.


Glas javnosti/ N05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR