Glas Javnosti

Da li znate koji je prvi snimak na jutjubu? Danas tačno 19 godina od postojanja

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

A znate li koji je video najgledaniji ikada

Sećate se vremena pre YouTubea? Skoro da i ne. Ali ne čudi s obzirom na to da je prvi video objavljen pre punih 19 godina. 

Tada je Jawed Karim, jedan od osnivača YouTubea, objavio prvi video na toj platformi. YouTube je osnovan u februaru 2005. godine, a sve je počelo ovim jednostavnim videom objavljenim 23. aprila te godine.

"Ja u zoološkom", naziv je snimka iz zoološkog vrta u San Dijegu, koji traje samo 18 sekundi. Bez kamere visoke rezolucije, bez filmske ekipe, montaže i specijalnih efekata, na snimku je samo jedan mladić koji priča o slonovima. I baš zbog toga je toliko poseban.
"Dobro, evo nas ispred slonova. Super stvar kod ovih tipova je što imaju jako, jako, hm, duge surle, i to je kul. I to je otprilike sve što ima da se kaže", obratio se Karim publici, a ostalo je istorija.

 

Platforma koja je promenila sve

Snimak je od tada prikupio više od 317 miliona pregleda i 16 miliona lajkova, a zanimljivo je da je ovo jedina Karimova objava na YouTubeu iako ima više od 3 miliona pretplatnika na svom kanalu.

Nakon 19 godina postojanja, YouTube danas ima 2.7 milijardi aktivnih korisnika mesečno širom sveta, a video snimci objavljeni na platformi sakupljaju milijarde pregleda.


Najgledaniji video na YouTubeu je pesma Baby Shark, koja je prikupila čak 14 milijardi pregleda, dok se na drugom mestu nalazi pesma Despacito Luisa Fonsija sa osam milijardi pregleda.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR