Glas Javnosti

Top pet „najkul“ ulica na svetu

Život
Autor: Glas javnosti

Tokom putovanja sigurno volite da šetate ulicama, a definitivno želite da znate koji gradovi imaju ulice koje su zaista vredne šetnje. Upravo vam magazin "Time Out" donosi listu "najkul" ulica na svetu, oslanjajući se na glasove svojih vodiča i kolumnista.

Kako se ovaj magazin odlučio koje ulice su „najkul“?

Pa, TIME OUT je odredio listu kriterijuma koje je koristio za svoju listu, a to su: ponuda ulične hrane i pića, kulturni sadržaji, noćni život i celokupan osećaj zajedništva.


Tokom poslednjih nekoliko godina, život na ulici je prošao kroz neku vrstu evolucije, piše ovaj magazin.

Piće i ručanje na otvorenom, postali su glavni element na ulicama sa liste magazina „Time Out“. Drugim rečima, kako piše magazin, ove ulice su postale mnogo prohodnija i prijatnija mesta za provođenje vremena.

Po pisanju magazina, svaka ulica na ovoj listi nudi smele i kreativne nove poduhvate u oblasti hrane, pića, noćnog života i kulture: od barova za slušanje muzike do preuređenih istorijskih zgrada, upravo na ovim ulicama možete pronaći najuzbudljivije kulturne trendove gradova.

Haj strit (High Street), Melburn, Australija

Prvo mesto pripalo je frekventnoj ulici u Melburnu, Haj strit. Za ovu ulicu urednica „Time Out“ rekla je da poseduje „epske restorane, skrivene barove, mesta sa živom svirkom i brojne butike“, kao i „topao duh zajedništva koji čini da se svi osećaju dobrodošlo“. Prema magazinu, ova ulica provlači se kroz ultra moderna predgrađa: Nortkot, Tornburi i Preston.

Takođe je navedeno da status ulice dolazi od njenih jedinstvenih lokalnih preduzeća, koja nude nešto za svakoga. Nagrada „najkul“ ulice za Melburn nije izuzetak, jer su prethodnih godina u grupu uključene i Gertrudina i Smitova ulica.

Holivudski put (Hollywood Road), Hongkong

„Time out“ piše da je Holivudski put jedna od najstarijih hongkonških ulica, datira još od 1844. godine.

Navedeno je i da prethodi čuvenom zabavnom distriktu Los Anđelesa – prema legendi, ulica je verovatno dobila ime po grmlju crvenih bobica (holly na engleskom).

Ulica ima restorane sa Mišlenovom zvezdom, hram Man Mo, kao i najveće natkrivene pokretne stepenice na svetu.


Istočna jedanaesta (East Eleventh), Ostin, Teksas

Magazin kaže da nijedna druga ulica u Ostinu ne obuhvata duh grada više od ove.

Iako se ne bori konstantno za pažnju kao druge saobraćajnice u gradu, kako piše ovaj medij, ulica je stekla svoj omiljeni status među lokalcima tako što je svaki centimetar ispunila neverovatnom hranom, odličnom kafom, istorijskim prostorom i pozorištem na dvorištu, što oslikava unikatni pristup stanovnika Ostin da održe duh grada živim.

Gvatemala ulica (Guatemala Street), Buenos Ajres, Argentina

Kulinarska scena Buenos Ajresa dobila je svoju počast prošlog novembra. Dva od četiri nova gradska restorana sa zelenim zvezdicama nalaze se u ulici Gvatemala u Palermo Vijehu, kao i jedan od samo dva restorana sa Mišelinovom zvezdicom, Don Hulio (Don Julio).

Čak i čekanje u redu za sto ovde postaje društvena prilika – svako veče ćete videti ljude kako se druže pored stare tramvajske linije i uživaju u čašama Malbeka (Malbec). Od skromnog porekla do gurmanskog središta, ova kaldrmisana ulica nalazi se u srcu istorijskog Palermo Vijehoa, nekadašnje skromne oblasti koju je Horhe Luis Borhes  (Jorge Luis Borges) nekada nazvao domom.

Komršal drajv (Commercial Drive), Vankuver, Kanada

U gradu brzih promena, ova ulica ostaje prkosno negentrifikovana. Mekdonalds (McDonald’s i Strabaks (Starbucks) su pokušali i nisu uspeli da održe kurs, a mnoge prodavnice odeće i butici posvećene su „vintidž“ odeći ili predmetima etičkog porekla iz dalekih zemalja.


Drajv (kako je poznat lokalnim stanovnicima) takođe ima porodičnu kuglanu, mnoštvo kafića (pokušajte da nađete mesto za lep dan), ne manje od četiri prodavnice polovnih knjiga i tri prodavnice ploča.

Kao i mnoge druge živopisne četvrti, Drajv i dalje pati od apatije nakon 2020. godine – ulica koja se nekad hvalila sa pet pozornica za uživo sada ih ima samo dve – ali i dalje je najbolje mesto u gradu za druženje i promatranje ljudi.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR