Glas Javnosti

Grci počinju sa šestodnevnom radnom nedeljom: Šesti dan se ne ostaje duže na poslu

Svet
Autor: Glas javnosti

Radnici u javnom sektoru su još prošlog septembra protestovali zbog promena u zakonu o radu

U junu ove godine stupa na snagu uredba kojom Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju. Ova obaveza se odnosi na državne službe, banke, komunalne i druge kompanije i organizacije.

Radi se o državnim službama, bankama i kompanijama koje su do sada radile pet dana u nedelji.

Što se tiče ograničenja, zaposleni šestog radnog dana ne sme da radi duže od osam sati a prekovremeni rad nije dopušten.

U slučaju da kompanije imaju petodnevne noćne smene, radnik šestog dana ne sme da radi u noćnoj smeni.

Ovu odredbu, koja stupa na snagu 1. juna, ne moraju da slede poslodavci kompanija koje do sada nisu radile pet dana u nedelji, a postoje i drugi izuzeci.


Hiljade radnika javnog sektora je još u septembru prošle godine organizovalo štrajk u Atini zbog najavljenih promena u zakonu o radu.

Tadašnji predlog zakona bi omogućio zaposlenima sa punim radnim vremenom da dobiju drugi posao sa skraćenim radnim vremenom i da rade do 13 sati dnevno osim ako se ne primenjuju određeni uslovi, kao što je sukob interesa.

Takođe je otvorio mogućnost poslodavcima da uvedu šestodnevnu radnu nedelju, što u junu i stupa na snagu.

- Ostavlja nam otvorena vrata da radimo čak 13 sati (dnevno) i do 74 godin. To takođe stavlja tačku na zahteve radnika za povećanjem plata – povećanja koja zaslužuju - rekao je tada Lambrini Kristojani, predsednik sindikata koji predstavlja zaposlene u ministarstvu poljoprivrede.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR