Glas Javnosti

ZABRINJAVAJUĆE: U prvom razredu srednje svaki peti puši, ima intimne odnose i bio je pijan

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zdravstveno stanje 70 odsto đaka odlično, potrebno povećati fizičku aktivnost

Istraživanje zdravlja dece u Srbiji, po metodologiji Svetske zdravstvene organizacije, pokazalo je da je većina adolescenata u Srbiji zadovoljna svojim životom.

Rezultati istovremeno ukazuju da je neophodno smanjiti vreme koje svakodnevno provode na digitalnim i društvenim platformama, i povećati vreme koje posvećuju fizičkoj aktivnosti.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Verica Jovanović ocenila je da je zdravlje školske dece u Srbiji na istom nivou kao i kod dece u ostale 43 zemlje u kojima su đaci anketirani. 

Istraživanje u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta sprovedeno je širom Srbije 2022. godine.

Fizička aktivnost

Samo 30 odsto školske dece ispuni preporučeno vreme nedeljnih aktivnosti, a preporučen je jedan sat tokom radne nedelje. Od sportskih aktivnosti van škole dominiraju teže fizičke vežbe i sportovi poput fudbala, košarke, eventualno trčanja.


Trećina anketirane školske dece je bila fizički aktivna svakog dana tokom sat vremena, a u svim uzrasnim grupama dečaci su značajno fizički aktivniji od devojčica. Kod devojčica se uočava pad učestalosti fizičke aktivnosti sa uzrastom. 

Korišćenje telefona

Pokazalo se da 11 odsto đaka na digitalnim i društvenim platformama provodi i po sedam sati. Petina je, šest meseci pred istraživanje, imala teškoće sa spavanjem, trećina je najmanje jednom nedeljno osećala nervozu i bila razdražljiva.

- Nove tehnologije veliki su izazov, donele su veoma dug period boravka dece na digitalnim uređajima i u medijima. Oni koriste i Viber i Instagram i razne portale i prate društvene mreže. Dakle, skoro 11 odsto školske dece čak sedam i više sati provodi koristeći digitalne medije, društvene i elektronske mreže, što je opasno, rekla je Jovanović.

Uhranjenost

Svega 40 odsto učenika jede voće i povrće svakodnevno, a učestalost opada sa uzrastom.

Raste broj onih koji nikada ne doručkuju tokom radne nedelje. Samo tri odsto školske dece u Srbiji je gojazno, 15 odsto ih je u stadijumu povećane uhranjenosti, dok je ostatak dece normalno uhranjen. U odnosu na 2018. kod dečaka se uočava značajan porast prekomerne težine i gojaznosti.


Prema sopstvenom iskazu, dve trećine učenika sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole zadovoljno je sopstvenim telesnim izgledom. Devojčice češće navode da su na dijeti ili da bi trebalo da smršaju, dok dečaci češće smatraju da bi trebalo da se ugoje.

Korišćenje cigareta

Kada je u pitanju pušenje, 15,1 odsto dece se izjasnilo da je probalo da puši, a svaki peti đak iz prvog razreda srednje škole koristi elektronske cigarete.

Dečaci u petom i sedmom razredu osnovne škole češće probaju da puše u poređenju sa devojčicama, dok je učestalost pušenja bar jednom u toku života u prvom razredu srednje škole veća među devojčicama.


U Srbiji je 12,8 odsto učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole probalo da puši nargile, a 6,4 odsto zagrevane duvanske proizvode, a snus i/ili nikotinske vrećice je u Srbiji probalo 4,9 odsto učenika.

Kanabis je probalo 7,8 odsto učenika prvog razreda srednje škole, sa većom učestalošću među dečacima u poređenju sa devojčicama.

Konzumiranje alkohola

Skoro 20 odsto đaka je bilo pijano bar jednom u životu.

Skoro svaki drugi učenik je probao alkohol, sa najvećim procentom među dečacima prvog razreda srednje škole (67,3 odsto). U odnosu na prethodno istraživanje 2018. godine veći je procenat devojčica u petom i sedmom razredu osnovne škole koje su pile u poslednjih 30 dana pred istraživanjeu odnosu na 2018. godinu.

Intimni odnosi

Skoro petina đaka prvog razreda srednje škole stupila je u seksualne odnose, a kondom je pri poslednjem odnosu koristilo manje od dve trećine učenika i učenica prvog razreda srednje škole.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR