Glas Javnosti

ISTINA ILI MIT? Da li kofein pomaže kod glavobolje?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Mnoge od nas pokreće kofein - nekoliko šoljica kafe, gazirani sok za ručak i možda energetski napitak kada smo stvarno opterećeni i treba nam podsticaj.

Ali šta ako vam glava lupa i pulsira? Da li kofein pomaže kod glavobolje?
Da i ne, piše N1 Zagreb. Nešto kofeina može da pomogne u sprečavanju nekih vrsta glavobolja. Ali, koliko bi trebalo da ga popijemo?

Specijalista za glavobolje Emad Estemalik, objašnjava za Klivlend klinik koja je tačna količina kofeina i kako može da pomogne kod određenih vrsta glavobolja.
Istraživanja pokazuju da oko 100 do 150 miligrama kofeina (što je ekvivalentno maloj šaljici kafe) pomaže u smanjenju pa čak i sprečavanju glavobolja. Zahvaljujući tome kako kofein sužava krvne sudove u vašem mozgu, objašnjava dr Estemalik.
Međutim, previše kofeina može da ima suprotan efekat i da dovede do glavobolje. Takođe, glavobolju možete da osetite i ako naglo prestanete da uzimate kofein ili ne održavate isti nivo kofeina tokom dana.
Estemalik kaže da, iako je važno usredsrediti se na količinu kofeina koju konzumirate, takođe bi trebalo da izbegavate kofein kasno popodne ili noću.
Kofein može da pomogne kod tenzijskih glavobolja i migrenskih glavobolja. Ali kada su u pitanju klaster glavobolje – kofein ne pomaže. Kofein neće pomoći ni kod sinusne glavobolje.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR