Glas Javnosti

Praktični vodič za održavanje sobnih biljaka

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Održavanje biljaka u dobrom stanju tokom različitih godišnjih doba i okolnosti zahteva pažljivu brigu i razumevanje njihovih potreba. 

Evo nekoliko ključnih saveta za održavanje biljaka živim i zdravim:

  1. Zalivanje i vlažnost vazduha: Biljke zimi zahtevaju manje vode zbog sporijeg rasta. Važno je ne preterivati sa zalivanjem i koristiti toplu vodu kako bi se održala prijatna temperatura oko biljaka. Takođe, povećanje vlažnosti može se postići grupisanjem biljaka ili korišćenjem osveživača vazduha, što je naročito korisno u grejanim prostorijama koje mogu isušiti vazduh.

  2. Svetlo: Tijekom zimskih mjeseci, kada je prirodna svetlost smanjena, veštačko osvetljenje poput LED svetala može pomoći u procesu fotosinteze. Važno je obezbediti dovoljno svetla, naročito za biljke koje su unutra.

  3. Temperatura: Održavanje stabilne temperature važno je za biljke tokom hladnijih meseci. Izbegavajte direktnu blizinu izvora toplote kao što su radijatori ili otvori za grejanje, jer to može negativno uticati na biljke.

  4. Odabir biljaka za saksije: Korišćenje različitih biljaka koje dobro reaguju na unutrašnje uslove, poput petunija ili begonija, može dodati živost vašem prostoru. Biljke koje se lako neguju, poput sukulenata i kaktusa, idealne su za one koji nemaju puno vremena za brigu o biljkama.

  5. Kada ste na odmoru: Ako ste duže odsutni, postavite biljke na mesto gde će imati dovoljno svetla i vode. Možete koristiti metodu kapilarnog zalivanja pomoću pamučnih traka koje se postavljaju u vodu, a druge krajeve u saksije. Ova metoda pomaže biljkama da dobiju potrebnu vlagu dok ste vi odsutni.



Ovi saveti trebalo bi da pomognu u održavanju vaših biljaka zdravim i bujnim, bez obzira na spoljašnje uslove ili vaše prisustvo kod kuće.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR