Glas Javnosti

SAOPŠTENJE AMBASADE DRŽAVE PALESTINE: 76. GODIŠNJICA NAKBE ... GENOCID JOS TRAJE ...

Politika
Autor: Glas javnosti

15. maj 1948. godine predstavlja zvanični datum NAKBE- PALESTINSKE KATASTROFE. Ove godine se obeležava 76 godina od Nakbe, od zločina cionističkog pokreta u Palestini.

Nakba predstavlja dugotrajni proces genocida i etničkog čisćenja od strane cionističkih bandi u kojem je uništena nenaoružana domorodačka nacija, a njeno stanovništvo sistematski raseljavano da bi je zamenili jevrejski kolonijalni okupatori iz celog sveta. Nakba je rezultirala raseljavanjem oko milion Palestinaca koji su živeli u istorijskoj Palestini do 1948. godine u 1.300 sela i gradova. Većina raseljenih Palestinaca proterana je u susedne Arapske zemlje, na Zapadnu obalu i Pojas Gaze, i druge zemlje sveta. Štaviše, hiljade palestinaca koji su ostali na svojoj zemlji pod kontrolom izraelske okupacije 1948. godine proterano je iz svojih domova i sa svoje zemlje koj im je ukradena.


Prema dokumentovanim istorijskim dokazima, izraelska okupacija je tokom Nakbe kontrolisala 774 grada i sela a uništila 531 palestinski grad i selo. Zločinačke cionističke snage počinile su više od 70 masakara u kojima je stradalo više od 15 hiljada Palestinaca.

Nakon toga, cionističke bande su nastavile sa svojim planom proterivanja i raseljavanja autohtone populacije Palestine, te su neprekidno pokušavali da izbrišu tragove palestinskog nasleđa i kulture i postojanja Palestinaca. Ovakva situacija rezultirala je dugotrajnom patnjom više miliona palestinskih izbeglica.

Palestinska Nakba je počela više desetina godina pre 1948.godine. Tokom Britanskog mandata u Palestini (1918-1948), britanske kolonijalne sile počele su da sprovode svoj plan izgradnje cionističke države na teritoriji Palestine.

Pre toga, 1917. godine, (pre Britanske okupacije) Balforova Deklaracija je objavila britansku podršku osnivanju "nacionalnog doma za jevrejski narod" u Palestini. Obećanje je došlo u pismu koje je napisao tadašnji britanski ministar spoljnih poslova Arthur Balfour baronu Rothschildu - jednom od lidera jevrejske zajednice u Britaniji. U zajedničkom palestinskom sećanju, Nakba i cela tragedija koja se dogodila palestinskom narodu pre i nakon toga, povezana je sa Balforovom
Deklaracijom.

Cionistički jevrejski kolonojalni doseljenici koji su došli iz Evrope u periodu između dva svetska rata su nameravali, po planu cionističkog pokreta, da stvore svoju "čisto jevrejsku državu" na teritoriji Palestine uprkos volji muslimanske i hrišćanske većine (96%). Britanska kolonijalna vlast je pomogla jevrejskim doseljenicima da se nasele u Palestini i pružila podršku cionističkim odredima obučavajući ih i snabdevajući ih oružjem. Istovremeno, britanska kolonijalna vlast je gušila palestinske pokrete koji su se protivili britanskim politikama, što se ogledalo u slamanju izuzetnog nacionalnog štrajka 1936. godine, koji je trajao šest meseci. Cionistički pokret, koji je osnovao Teodor Hercel 1897. godine, predstavlja najveću organizovanu kriminalnu grupu u istoriji. Cionistički pokret je naseljeničko- kolonijalni, rasistički, zamenaški, isključujući, iskorenjujući i destruktivni pokret.


Cionistički pokret je od svog početka radio na iskorenjivanju palestinskog naroda sa zemlje Palestine i pokrenuo rat istrebljenja i uništenja palestinskog naroda. Dokazi o masovnom ubistvu i ostacima razaranja koje su počinile cionističke milicije tokom događaja Nakba nastavljaju da se otkrivaju do danas. Najnovije otkriće dokaza je masovna grobnica žrtava masakra u selu Tantura na plaži u blizini mesta masakra južno od Haife.

Do danas je oko 6 miliona palestinskih izbeglica registrovano u evidenciji UNRWA, koji uglavnom žive u izbegličkim kampovima kojima upravlja UNRWA, i koji nastavljaju da žive u patnji prouzrokovanoj Nakbom.

Okupaciona Izraelska sila istrajno i okrutno negira prava palestinskom narodu i njegovo postojanje, uključujući pravo na samoopredeljenje i pravo na povratak, i sistematski negira bilo kakvo ostvarivanje pravde za palestinski narod. Doslednost izraela u praksi prisile i nasilja je jasna potvrda njegovog potpunog nepoštovanja međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija, i duboke arogancije i prezira nad pravima i postojanju palestinskog naroda.

Od Nakbe, do oktobra 2023. godine, Izrael je ubio preko 120.000 palestinaca i nezakonito i proizvoljno arbitrarno priveo više od milion palestinaca , uključujući žene, decu i stare. Pored gore navedenih činjenica i brojki, izraelska okupacija nadalje čini teška kršenja međunarodnog prava, ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava tokom svog tekućeg genocidnog rata u Pojasu Gaze, što uključuje ubistvo više od 34.000 palestinskih civila, od kojih su dve – trećine deca i žene, oko 11.000 je nestalih, većina je pod ruševinama, a povređeno je oko 80.000 ljudi svih uzrasta, sa teškim povredama. Pored toga, srušene su 563 škola i univerziteta, više od 263.400 stambenih jedinica, 195 baština i arheoloških lokaliteta, 273 džamija i 3 crkve.


Na osnovu navedenih činjenica očekujemo od Međunarodne zajednice sledeće:
- Da prepozna Nakbu kao istorijsku činjenicu i realnost sa pravnim i političkim implikacijama koje se mogu izjednačiti sa zločinom etničkog čišćenja palestinskog naroda sa ciljem uspostavljanja isključivo jevrejske države.

- Moralnu odgovornost da prepozna patnju i nevolju palestinskog naroda.

- Da snosi istorijsku odgovornost za tešku situaciju palestinskog naroda zbog njenog odobravanja i usvajanja plana podele Palestine bez obzira na želje i zahteve suverenog naroda Palestine.

- Da se suočiti sa prkosom Izraela i osporiti njegovu pretpostavljenu nekažnjivost i pronaći volju da učini ono što je neophodno za održavanje međunarodnog prava.

- Izraelska okupaciona sila, se mora smatrati odgovornom za svoju namernu i dobro skrojenu kolonijalnu politiku i praksu i sve prakse prinude koje se primenjuju protiv palestinskog naroda od 1947. godine.

- Da preuzme odgovornost i uloži sve neophodne napore da pravedno reši sve aspekte pitanja Palestine, uključujući pravo na samoopredeljenje u nezavisnoj državi Palestini u skladu sa rezolucijom 181 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, i pravedno i trajno rešenje za tešku situaciju palestinskih izbeglica u skladu sa rezolucijom 194(III) Generalne skupštine UN.

- UNRWA mora biti podržana i finansirana. Međunarodna zajednica treba da smatra Izrael odgovornim za napad na UNRWA i da odbija bilo kakvu promenu u radu UNRWA, da odbija potkopavanje ili zameni UNRWA, da odbije da promeni definiciju Palestinske izbeglice.


- Pravo palestinskih izbeglica na povratak je kolektivno i individualno pravo u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama Ujedinjenih nacija. Ovo pravo se ne smanjuje sa protokom vremena i njegovo poštovanje je ključno za postizanje pravednog i trajnog rešenja.

- Nakba i okupacija Zapadne obale i Pojasa Gaze koja je počela 1967. godine predstavljaju kamen temeljac za radnje protivne međunarodnom pravu koje sprovodi Izraelska okupaciona sila

- Države članice međunarodne zajednice dužne su:

a) da ne priznaju situaciju koja je nastala usled izraelske okupacije što predstavlja međunarodno protivpravno delo;

b) da ne pružaju pomoć koja bi olakšala ili doprinela održavanju situacije koja je nastala usled
međunarodnog krivičnog dela, i; c) da međusobno sarađuju kako bi se okončala situacija koja je nastala kao posledica međunarodno protivpravnog dela.

- Da preduzme praktične korake kako bi Izrael, okupacionu silu, pozvala na odgovornost putem dostupnih mehanizama na međunarodnom nivou, kao što je olakšavanje vršenja nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda na okupiranoj palestinskoj teritoriji i na nacionalnom nivou primenom univerzalne jurisdikcije i krivičnog gonjenja doseljenika koji imaju dvojno državljanstvo.

- Da implementira privremene mere po nalogu Međunarodnog suda pravde u vezi Izraelskog sprovođenja zločina genocida i saučesništva u ovom zločinu.

- Visoke strane ugovornice Ženevskih konvencija su obavezne da preduzmu praktične korake kako bi osigurale poštovanje konvencija na okupiranoj palestinskoj teritoriji u skladu sa zajedničkim članom 1. konvencija.

- Međunarodna zajednica ne sme dozvoliti da se ova situacija tretira kao rutinska dok su životi miliona civila ugroženi od strane ekstremističke izraelske vlade aparthejda. Međunarodna zajednica mora zahtevati poštovanje vladavine prava u svim okolnostima, bez izuzetka i bez dvostrukih standarda, i prestati da oslobađa Izrael od odgovornosti za njegova kršenja
međunarodnog prava.


- Mora delovati kako bi zaštitila milione palestinske dece, žena i muškaraca čiji su životi ugroženi kontinuiranim zločinačkim napadom Izraela na pojas Gaze i širom ostatka okupirane Države Palestine, uključujući istočni Jerusalim. Izraelska okupacija sprovodi agresiju od Nakbe, koja je naglo eskalirala tokom aktuelne agresije na pojas Gaze, a koja traje već više od sedam meseci.

Od oktobra 2023. godine, Izraelske okupacione snage sa namerom i sistematski čine genocide, stravične međunarodne zločine, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući nametanje opsade, izgladnjivanje, kolektivno kažnjavanje, prisilno raseljavanje i napad na civilnu infrastrukturu.

Takođe, Izrael nastavlj svoju politiku naseljavanja i judaizaciju Zapadne Obale i Jerusalima, pokušavajući da promeni islamske i hrišćanske karakteristike grada i uništi palestinsko arapski identitet.Jerusalim su osnovali Kanaanci, preci Palestinaca, 3000. godine pre nove ere, pre nastanka svih religija. 98% antičkih spomenika u Jerusalimu su islamskog i hrišćanskog porekla, dok 2% pripada rimskom periodu. Istoriski gledano, palestinski narod je smatrao Jerusalim otvorenim gradom. Međutim, to nije slučaj u sadašnjosti.

Jevrejski kolonijalni doseljenici su dostigli vrhunac terora, arogancije, bezobzirnosti i podlosti usmerenog prema palestinskom narodu pod zaštitom izraelske vojske. Situacija u Gazi je iznad katastrofalne. Nalazimo se usred nove i razorne faze u ovom genocidnom ratu gde će glad i bolest odneti više života od nemilosrdnih bombardovanja i ubijanja civila.

Palestinsko društvo u celini je na udaru. Svaki osećaj lične sigurnosti je izgubljen. Palestinci i ceo svet uživo i on line svedoče o genocidu nad palestinskim narodom u Gazi kao i o eskalirajućim napadima na palestinske živote, kuće i imovinu na Zapadnoj obali od strane izraelske vojske i doseljeničkih kolonijalnih terorističkih bandi.


Jedini način da se zaustavi krvoproliće i otvori put za istinski mir i bezbednost je okončanje izraelske okupacije i dostizanje pravde. Potrebno je da Palestina postane punopravna članica UN-a, i da Savet bezbednosti usvoji rezoluciju o punopravnosti.

Palestinski narod je nesalomiv i nepobediv. Izrael nikada neće pobediti palestinski narod. Ovo što Izrael radi od 1948. godine do danas, su zločini, masakri i rat istrebljenja i etničkog čišćenja palestinskog naroda iz njihove zemlje. Vojna rešenja ne mogu pokoriti palestinski narod. Samo pridržavanje međunarodnom legitimitetu i povlačenje izraelskih okupacionih snaga sa teritorija Države Palestine, koja obuhvata Zapadnu obalu uključujući istočni Jerusalim kao glavni grad i Pojas Gaze, demontiranje kolonijalnih naselja, povlačenje terorističkih izraelskih kolonijalnih doseljenika sa teritorije Države Palestine, oslobađanje svih zatvorenika i pritvorenih iz izraelskih zatvora, rešavanje pitanja palestinskih izbeglica od 1948. godine u skladu sa rezolicijom 194 Ujedinjenih Nacija, i obezbeđenje potpunog suvereniteta palestinskom narodu i njegovom legitimnom predstavniku Palestinskoj Oslobodilačkoj Organizaciji (PLO ) nad teritorijom Države Palestine.

Glas javnosti / Ambasada Palestine

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR