Glas Javnosti

30.000 RUSA JURIŠA NA HARKOV: Ukrajinci pod brutalnom artiljerijskom vatrom (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Borbe u Ukrajini nastavljene su u severoistočnom regionu Harkova, gde je ruska vojska krenula u ofanzivu i zauzela desetine kvadratnih kilometara, dok Kijev tvrdi da je ojačao odbranu tog područja.

Ruske snage su u petak prešle granicu i napadaju u pravcu Lipcija i Vovčanska, dvadesetak i pedeset kilometara severoistočno od Harkova, drugog po veličini grada Ukrajine.

Ukrajinska vojska priznala je juče da ruske snage napreduju u ofanzivi na severoistoku regiona. Međutim, predsednik Volodimir Zelenski je u večernjem obraćanju uverio da Kijev sprovodi „kontranapade“ i da je sektor ojačan. "Uništavamo pešadiju i opremu okupatora", rekao je on.

Prema Zelenskom, ukrajinske vlasti su takođe primetile „neprijateljske aktivnosti“, odnosno „diverzantske grupe“ i „udare“ u drugim pograničnim regionima Sumi i Černigova, na severu Ukrajine.


Više od 30.000 ruskih vojnika napalo oblast Harkova

U intervjuu za AFP, sekretar ukrajinskog Saveta bezbednosti Oleksandr Litvinjenko ocenio je da „više od 30.000” ruskih vojnika napada oblast Harkova. Ali je takođe istakao da za sada nema „pretnje“ za grad Harkov, koji se nalazi tridesetak kilometara od sukoba, koji je pre ruske invazije imao skoro milion i po stanovnika.

Ranije u ponedeljak, guverner regiona Oleh Sinjehubov rekao je da je više od 30 mesta pogođeno ruskom artiljerijskom i minobacačkom vatrom. On je naveo i da su sa tog područja evakuisana 5.762 civila. Planirano je da ode još oko 1.600 ljudi uprkos "prilično komplikovanoj situaciji", rekao je Sinjehubov.

Rusija: Zauzeli smo delove Vovčanska

Zapadni i severni delovi Vovčanska u Harkovskoj oblasti Ukrajine pali su pod kontrolu ruskih snaga, javlja državna novinska agencija TASS.


Ukrajinska vojska saopštila je da je situacija u gradu Vovčansku pod kontrolom, ali da je morala da se povuče na nove položaje u blizini sela Lukjanci zbog teških ruskih vazdušnih udara. U gradu se vode ulične tuče, prenosi TASS.

Šef ukrajinske obaveštajne službe kaže da je situacija u Harkovu „bliža stabilizaciji“

Šef ukrajinske vojne obaveštajne agencije rekao je da se situacija u Harkovskoj oblasti kreće ka stabilizaciji, ali da bi Rusija mogla da pošalje dodatne rezerve u narednim danima.


Ruska vojska je takođe stacionirala male jurišne jedinice u blizini severne ukrajinske oblasti Sumi, rekao je šef agencije GUR Kirilo Budanov ukrajinskoj TV.

Ranije je novinska agencija TASS javila da su zapadni i severni delovi Vovčanska u ukrajinskoj oblasti Harkov sada pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska vojska je saopštila da je situacija u gradu pod kontrolom, ali da mora da se povuče na nove položaje u blizini sela Lukjanci.

Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR