Glas Javnosti

Mraz u Ivanjici uništava voćke: Meštani u strahu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Šljive su skroz uništene, tako je bilo i prošle godine, rekao je meštani ivanjičkog sela Lisa

Nakon aprilskog snega koji je iznenadio kad mu vreme nije, meštane ivanjičkih sela najviše su zabrinule niske temperature koje su negativno uticale na zasade voća i povrća.

- Šljive su skroz uništene, tako je bilo i prošle godine. Mi uradimo sve što je potrebno, prihranu i zaštitu, ali od mraza nema spasa. Za malinu još uvek nismo sigurni, kakvo je stanje. Ove vremenske neprilike sigurno je osetila, ali još uvek nismo sigurni koliko će to uticati na rod, kažu za RINU meštani ivanjičkog sela Lisa.

Da sam sneg nije velika opasnot, već da su to isključivo niske temperature, tačnije one koje se spuštaju ispod nule potvrdili su i stručnjaci.


- Plodovi su formirani i tu temperature od minus jedan već mogu da izazovu problem. Mogu da izazovu ili opadanje tih plodova ili da izazovu neka druga oštećenja koja kasnije umanjuju tržišnu vrednost tih plodova. Najavljuje se ovo hladno vreme i narednih nekoliko dana tako da moramo ispratiti situaciju i znaćemo pravo stanje tek za nekoliko dana”, kaže Darko Jevremović iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Kao najranjivije, Jevremović ističe koštičavo voće koje je već zametnulo plodove ali i zatim jabučaste voćne vrste.

Kada su u pitanju maline i kupine, osim mehaničkih oštećenja, lomova grana i mladara, ostale štete, kako kaže, neće biti jer te vrste još uvek nisu ušle u fazu cvetanja.



Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR