Glas Javnosti

POČINJE RASPUST! Koliko dana učenici imaju odmor

Društvo
Autor: Glas javnosti

Učenici u Vojvodini već su bili na prolećnom raspustu od 28. marta do 3. aprila. Inače, u Srbiji važe dva školska kalendara.

Za škole na teritoriji Vojvodine kalendar donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, dok za ostatak Srbije kalendar donosi Ministarstvo prosvete. 


Osnovci i srednjoškolci u Srbiji još sutra su u školskim klupama, a već od ponedeljka, 29. aprila, počinje prolećni raspust koji se završava u ponedeljak, 6. maja 2024. godine.

Spojeno sa vikendima đaci će imati pauzu od 10 dana. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, koji je zakazan za 17, 18. i 19. jun, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine.


Učenici u Vojvodini već su bili na prolećnom raspustu od 28. marta do 3. aprila. Inače, u Srbiji važe dva školska kalendara. Za škole na teritoriji Vojvodine kalendar donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, dok za ostatak Srbije kalendar donosi Ministarstvo prosvete.

Nastava za sve osmake na teritoriji cele Srbije završava se 31. maja, odnosno u petak 14. juna za učenike od prvog do sedmog razreda, preneo je Euro Njuz. 

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine.

ŠOK PODACI

Rezultati istraživanja u vezi sa zdravljem školske dece u 2022. godini, koje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", dokazali su dosadašnji trend da je većina učenika prvi intimni odnos imala sa 15 godina, a ono što je poražavajuće, pokazano je da ne brinu o reproduktivnom zdravlju, s obzirom da trećina pri poslednjem seksualnom odnosu nije koristila kondom, niti bilo koji drugi vid kontracepcije.


Alarmantno je što je više od 20 odsto ispitanika navelo da je nevinost izgubilo znatno ranije, sa manje od 12 godina, zbog čega stručnjaci podsećaju da je razgovor o intimnim odnosima sa decom neophodan za razvoj njihove ličnosti, piše Blic. 

Prvi odnosi već u pubertetu

Kako je tema o odnosima u našem društvu i dalje tabu, mnogi roditelji su u dilemi da načine prvi korak i započnu razgovor o tome, zato smo pitali psihologa kako i treba treba to učiniti i ko od roditelja, majka i otac, treba da učestvuje u tome.

Glas javnosti /R01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR