Glas Javnosti

PARA MANJE ZA OBRAZOVANJE, DEČIJU I SOCIJALNU ZAŠTITU, isto za poljoprivredu, više za sve ostalo…

Politika
Autor: Glas javnosti

Predlog rebalansa niškog budžeta uskoro će se naći pred odbornicima Gradske skupštine.

Skoro duplo više para za turizam, kao i više para za sport, urbanizam, prostorno planiranje, politički sistem i usluge lokalne samouprave, a manje novca za osnovno obrazovanje, socijalnu i dečiju zaštitu - neke su od stavki rebalansa niškog budžeta, o kome će 25. aprila odlučivati odbornici gradske Skupštine.

Umesto 16.177.100.000 dinara, niški budžet za 2024. iznosiće 18.917.283.470 dinara, a veći prihodi planiraju se zbog više novca od poreza na zarade i imovinu, kao i od prodaje nekretnina. Iz Uprave za finansije navode da očekuju veće prihode od poreza na zarade za čak 550 miliona dinara, a kao razlog navode - povećanje zaposlenosti. U planu je i više novca od poreza na imovinu, a kako je istaknuto, do kraja godine biće pojačana kontrola naplate poreza.


Očekuje se porast prihoda i po osnovu novoizgrađenih stambenih objekata koji trenutno nisu oporezivi, ali se njihova izgradnja završava u drugom, trećem i četvrtom kvartalu ove godine, čime postaju objekti za oporezivanje, a samim tim i njihovi vlasnici poreski obveznici - piše u Izmenama Odluke o budžetu.

U gradskoj kasi biće više para i zahvaljujući porezu na prihode od samostalnih delatnosti, komunalnim taksama, naknadama za zaštitu životne sredine, kao i primanjima od prodaje nekretnina i zemljišta. Povećan je i planirani iznos za boravišnu taksu, uz obrazloženje da je to zbog više turista i predstojećih gradskih manifestacija.

Što se tiče programa, u planu je 452.000 dinara više za stanovanje, urbanizam i prostorno planiranje, oko 15 miliona dinara više za komunalne delatnosti i čak 55 miliona dinara više za turizam.


Oko 11,7 miliona dinara više biće opredeljeno za zaštitu životne sredine, 933,2 miliona više za organizaciju saobraćaja i saobraćajnu infrastrukturu, 5,5 miliona više za vrtiće, 30,4 miliona više za srednje obrazovanje i 181,7 miliona dinara više za zdravstvo.

Skoro 1 milijarda više u planu je za kulturu i informisanje, 124,4 miliona više za sport i omladinu, 838 miliona više za usluge lokalne samouprave, oko 1 milion dinara više za politički sistem lokalne samouprave i oko 7 miliona više za energetsku efikasnost.

Iznos za osnovno obrazovanje umanjen je za 2,4 miliona dinara, iznos za socijalnu i dečiju zaštitu za oko 12 miliona dinara, dok je iznos za poljoprivredu neizmenjen.


Kada je reč o konkretnim ekonomskim klasifikacijama, između ostalog, uvećava se iznos za Kabinet gradonačelnice - za isplatu jubilarne nagrade jednom zaposlenom, iznos za isplatu članova Gradskog veća koji nisu na stalnom radu, kao i iznos za isplatu jubilarne nagrade jednom članu GV.

Uvećavaju se i socijalna davanja zaposlenima u Upravi za organe grada i građanska stanja, a u planu je i više novca za tu Upravu za sprovođenje lokalnih izbora u Nišu.

U Upravi za komunalne delatnosti smanjuje se iznos za javnu rasvetu, semafore i javne toalete, uvećava se iznos za dezinsekciju, dezinfekciju, deratizaciju i suzbijanje ambrozije, kao i iznos za javni prevoz.


Biće više para za socijalna davanja zaposlenima u toj Upravi, kao i za troškove njihovih putovanja. Umesto toga, smanjuje se novac za usluge po ugovoru, a obrazloženje je da je potrebno obezbediti smeštaj i ishranu kandidata za komunalne milicionare koji učestvuju u obuci MUP-a.

Uvećava se i iznos za tu Upravu za kazne i penale po sudskim rešenjima, kako je navedeno, zbog velikog broja sudskih presuda, više je para i za naknadu štete zbog pada na ledu i za naknadu za ujede pasa i mačaka.

Zbog regulisanja sudskih presuda, više će biti para i za Gradsku upravu za imovinu i održivi razvoj, za poziciju koja se odnosi na zemljište.

Glas javnosti/Južne vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR