Glas Javnosti

Koliko dnevno para "ode na hranu" ?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Navikli smo već svi na statističke podatke o potrošnji prosečnog srbina....

Ajmo sada realnu sliku jedne četvoročlane porodice! Uzećemo za primer prosečnu srpsku četvoročlanu porodicu i pokušati da izračunamo koliko je novca potrebno za tri obroka. Ova porodica ima dvoje dece od 16 i 12 godina što je veoma bitna stavka za ovaj "proračun".

Mama i žena u ovoj porodici svakodnevno odlazi na jednu beogradsku pijacu da bi kupila što svežije i povoljnije namirnice za doručak, ručak i večeru. Ova porodica ne "pravi zalihe" po zamrzivačima već kupuje svakodnevno. Za doručak se jedu uglavnom jaja i neka šunka ili slanina i to u proseku košta oko 500 dinara, ručak je sačinjen od nekog kuvanog jela(recimo musaka) i to košta oko 600 dinara, tu je i večera i neka to budu sendviči što bi koštalo oko 500 dinara. Uz ova tri glavna obroka ćemo dodati i neku grickalicu tipa "smoki","čips" kao i "nešto slatko" i neko voće što bi bilo oko 500 dinara.


Znači na dnevnom nivou je ovoj porodici potrebno 2.100 dinara dnevno za osnovne namirnice. Kada to pomnožimo sa 30 dana dobijemo iznos od 63.000 dinara za najosnovnije namirnice koje podrazumevaju tri normalna obroka. Užina za decu da pojedu nešto na velikom odmoru u školi je 200 dinara po detetu, što znači 400 dinara za dvoje dece pa puta 25 otprilike "radnih" dana je još 10.000 dinara. Poneki rođendan ili izlazak nekog od dece će biti tričavih desetak hiljada mesečno. Ako porodica želi negde bar dva puta da ode na ručak,sladoled, bioskop moraće da izdvoji još oko 10.000 dinara....A gde su cigarete ukoliko su i porodici pušači,to bi bilo još u proseku 18.000 dinara, pa gorivo za auto sigurnih 15.000 dinara mesečno što iznosi uz ono osnovno oko 116.000 dinara.

Gde su mesečni računi za komunalije, telefon, televiziju od oko 25.000 dinara a da ne pričamo ako treba da se plati stan ukoliko su ljudi podstanari gde je prosek oko 300-400 eura odnosno ajmo reći

40.000 dinara, računica je 181.000 dinara!!!  A gde su deci i roditeljima garderoba, obuća, neko letovanje, zimovanje.

 
Ova porodica bi morala da zarađuje minimum 300.000 mesečno da bi mogla "normalno" da živi životom dostojnog čoveka što bi značilo da trebaju zarađivati po 150.000 dinara muž i žena !!!


   Možda neko može bolje....skromnije, međutim da li je poenta odreći se svega i živeti kao "pas" da bi preživeli...da li je to poenta?


   Glas javnosti / Danijela Gračanin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR