Glas Javnosti

Sami sebi stvaramo veliki stres

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kao da nam nije dovoljno što se svakodnevno borimo sa stresom, već često smo i sami najveći krivci za stvaranje dodatnog pritiska.

Mnogi ljudi se teško bude i imaju očajnu naviku da odlažu alarm, i iz kreveta iskaču u poslednjem trenutku. Ovakvo ponašanje ne samo da povećava nivo stresa, već može i da poremeti jutarnju rutinu.

Odugovlačenje neizbežnog i listanje poruka na telefonu čim se probudite može značajno povećati stres. Umesto toga, pokušajte da uživate u jutru, da se potpuno probudite i da uživate u opuštenom doručku bez ometanja od strane mobilnog telefona.

Preskakanje doručka: Recept za stres

Preskakanje doručka zbog nedostatka vremena ili drugih razloga je česta, ali štetna navika. Zanemarivanje najvažnijeg obroka u danu može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica poput glavobolja, smanjene koncentracije, pa čak i dobitka kilograma tokom vremena. Osim toga, konzumiranje kafe na prazan stomak može povećati nivo kortizola i negativno uticati na nivo šećera u krvi. 

Izbegavajte tuširanje vrućom vodom

Iako hladan tuš možda nije omiljeni način za početak dana, pruža brojne prednosti. Može stimulisati imuni sistem i da pomogne da se oslobodite pospanosti nakon dugog noćnog sna. Takođe, da li ste znali da misli pokreću hemijske reakcije u telu? Strah izaziva nagli porast adrenalina, dok osmeh oslobađa endorfine. Provedite 30 sekundi svakog jutra smešeći se sebi u ogledalu i aktivirajte ove srećne hormone.


Povećanje produktivnosti ujutru

Jutro je vreme kada su misli i ideje često najjasnije, što ga čini idealnim vremenom za suočavanje sa izazovnim ili stresnim zadacima. Odlaganje ovih zadataka samo dodaje nepotrebni stres, jer ostaju u pozadini uma i deluju sve zastrašujuće što ih duže odlažete.

Značaj odmora i opuštanja

Prekomerni rad i nedostatak slobodnog vremena mogu značajno da utiču na nivo stresa. Bez obzira da li je u pitanju dovoljno sna, uzimanje emotivnih pauza kako bi se fokusirali na lično blagostanje ili bavljenje hobijima, odmor je neophodan za svakoga.

Štetni efekti stalnog kukanja 

Kontinuirano kukanje može da bude štetno po zdravlje, jer stimuliše telo da proizvodi kortizol, hormon stresa. Umesto toga, fokusiranje na pozitivne aspekte i traženje rešenja za izazove može pomoći u smanjenju nivoa stresa.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR