Glas Javnosti

Znate li kako je Bata Živojinović dobio nadimak Bata Životinja?

Kultura
Autor: Glas javnosti

U gimnaziji "Josif Pančić" u Bajinoj Bašti otvorena je izložba "Bata u 90 slika“ posvećena glumcu Velimiru Bati Živojinoviću. Reč je o fotografijama iz filmova i privatnog života velikana našeg glumišta, a mnoge posetioce podsetile su na njegovo umeće, brojne intervjue, anegdote. Da li znate kako je Bata dobio nadimak Životinja?

Gledano u brojkama - 285 filmova od toga samo 30-ak partizanskih, 75 televizijskih drama i serija, sedam Kanskih festivala i 14 filmova u trci za Oskara, tek je deo priče o više od pola veka stvaralaštva Velimira Živojinovića, popularnog Bate.

Plenio je prirodnošću i šarmom. Bio je mega zvezda u Kini, a tek šta je značio našim gledaocima i kao Valter, i kao Stole u "Bici na Neretvi", trgovac perjem Mirta, oficir JNA Gvozden, koji je "drugu Titu išao na sahranu 350 kilometara peške", Macola u "Boljem životu", Aranđel u "Srećnim ljudima"...
A Bata je još od rane mladosti i tek što je zakoračio u svet glume bio i Bata Životinja. Kako to?
U jednom od intervju, za nedeljnik "Dani" pričao je baš o tome.

 

- Počeo sam da učim od glumaca okupljenih u Akademskom pozorištu Branko Krsmanac. Sa društvom sa Crvenog krsta često sam sedeo u parku preko puta hotela "Moskva" i slušao viku i vrisku iz obližnjeg podruma. Spuštali bismo se do prozora, u Krsmancu je Soja Jovanović radila predstavu. Pošto smo sedeli na prozoru i glasno komentarisali to što vidimo, neko od glumaca je dreknuo: “Ili uđite ili bežite odatle!” Jedini sam ušao, ostali su se razbežali.

Ušli ste kroz prozor?

- Kroz prozor! I tu sam ostao ceo život. Bila je to generacija nezaboravnih jugoslovenskih umetnika: Radoš Novaković, Minja Dedić, Soja Jovanović, Olivera i Rade Marković, Ljuba Tadić... Kasnije su stigli Sima Janićijević, Slobodan Cica Perović... Velika imena! Zajedno su osnovali Beogradsko dramsko pozorište. Odveli su me sa sobom. Tada sam dobio nadimak Bata – Životinja.

Zašto?
- Radio sam sve, nisam birao. Dobijao sam male, epizodne uloge, ali sam u BDP-u ostao jedanaest godina.Shodno tome Soja Jovanović je u jednom trenutku rekla: "Izdržavaš kao životinja" i tako je ostalo - Bata Životinja.
 
Bio je to ubistven ansambl, najbolji koji je postojao u tadašnjoj Jugoslaviji - i ja, pored njih da dobijem glavnu ulogu? Može, ali samo ako nijedan od njih nije hteo da igra. Tako sam jedno tri-četiri puta dobio glavnu ulogu, ostalo bih prošetao po sceni, kao u "Mački na usijanom limenom krovu", gde sam igrao crnca koji pređe preko scene i ništa više. Nisam imao šanse! Iz tog pozorišta me je “izvukao” Veljko Bulajić. Postao sam filmski glumac i novine su prvi put počele o meni da pišu. Dobijao sam uloge i u velikim koprodukcijama koje su rađene tih godina…- ispričao je svojevremeno Bata. 
Umro je 22. maja 2016. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR