Glas Javnosti

ZNATE ZA IZREKU "JEDNA JABUKA DNEVNO" ali JESTE LI ZNALI da to važi i za POMORANDŽU?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

"Jedi jednu jabuku dnevno i nećeš zvati lekara", kaže engleska poslovica. Međutim, pored jedne jabuke dnevno, potrebno je da u ishranu uvedete i jednu pomorandžu, naročito u zimskim mesecima.

Evo šta samo jedna pomorandža dnevno može da uradi za vas.
 

Sprečava rak  

Visok sadržaj vitamina C u pomorandžama deluje kao antioksidant, a one i druge vrste citrusa sadrže jedinjenje koje se zove D-limonen za koje je ustanovljeno da efikasno sprečava razvoj pojedinih vrsta raka, kao što su rak kože, dojke, pluća, debelog creva i usta. Još jedan adut koji pomorandže imaju, a kada je reč o prevenciji raka, je i to što one sadrže velike količine kalijuma.

Snižava holesterol

Jedan od najvažnijih flavonoida koji pomorandže sadrže u izobilju je hesperidin. Istraživanja pokazuju da ovaj flavonoid snižava nivo lošeg holesterola u organizmu.

Smanjuje upale

Pomorandža ima i antiupalna svojstva. Upravo ta svojstva pomažu u olakšavanju bola u slučaju artritisa i ukočenosti mišića i zglobova.

Daje koži sjaj

Antioksidanti u pomorandži štite kožu od štetnog delovanja slobodnih radikala, za koje je poznato da ubrzavaju proces starenja kože.

Otklanja konstipaciju

Pomorandže su pune hranjivih vlakana koji stimulišu sokove pri varenju i otklanjaju konstipaciju.

Pomaže u pravilnom razvoju mozga

Pomorandže su dobar izvor folata i folne kiseline koji pomažu pravilan razvoj mozga. Dakle, ako ste u drugom stanju, bilo bi i više nego poželjno da svakodnevno jedete ovo voće.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR