Glas Javnosti

Заражени короном показао имуно реакцију

Zdravlje
Autor: Тањуг

Научници : Треба предвидети терапију која ће имати највише успеха

Један од првих пацијената оболелих од корона вируса у Аустралији показао је имуно реакцију на третман, што, према речима аустралијског министра здравља, представља значајан корак у истраживању и развијању вакцине против вируса KОВИД-19.

Према подацима Светске здравствене организације, вирусом корона заражено је више од 180.000, а умрло је 7.184 људи у свету.

Болест се код већине манифестовала са средњим и слабим симптомима, али је чак 20% пацијената у критичном стању. Вирус је био фаталан у 1% случајева, пише у извештају аустралијских истраживача, а преноси Ројтерс.

Док научници у свету покушавају да развију вакцину што пре, истраживачи са Института за проучавање инфекција и имунитета "Питер Доерти“ у Аустралији покушавају да сазнају што више о самом вирусу.

Анализирајући крв жене у четрдесетим годинама, открили су да имуни систем реагује на корона вирус идентично као на типични грип, што је помогло научницима да схвате зашто се неки пацијенти опораве брзо, док други имају озбиљне респираторне проблем и опорављају се спорије.

Пратећи стање пацијенткиње и њен имуни систем, истраживачи могу да предвиде када ће се она опоравити, а ово сазнање, према речима министра здравља Грега Ханта, велики је напредак.

"Истраживање је пружило могућност да се на најбржи начин прати и предвиди терапија која ће пацијенту помоћи да се успешно опорави“, рекао је Хант.

Широм света фармацеутске компаније убрзано раде на тражењу вакцине и антивирусних лекова који би спречили ширење вируса.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR