Glas Javnosti

Vodite računa kada koje medikamente uzimate

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Opasne kombinacije lekova i suplemenata

Istovremena upotreba preparata između kojih postoji uzajamno neslaganje može da dovede do umanjivanja efekata terapije ili do neželjenih posledica.

Pored propisane redovne terapije, mnogi građani često koriste dodatke u ishrani da bi poboljšali zdravlje, a često na svoju ruku uzimaju i analgetike i mnoge druge lekove. Istina je da suplementi mogu da poboljšaju zdravlje, ali mnogi ne znaju da kada se mešaju s lekovima, koje je propisao lekar, mogu biti opasni.
 

Ukoliko neko koristi više lekova, odlazi kod različitih specijalista zbog zdravstvenih problema, onda takva osoba mora da dobije informaciju od svog apotekara kako da koristi sve te lekove da bi se sprečile neželjene interakcije lekova i dobio maksimalni efekat terapije.

- Usložnjavanju problema interakcija doprinosi i korišćenje lekova koji se izdaju bez recepta i raznih dijetetskih suplemenata uz propisanu terapiju - upozorava Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

- Interakcije lekova mogu dovesti do toga da lekovi budu manje efikasni, ali i do neželjenih reakcija ili da određeni lek mnogo jače deluje, iako je uzet u propisanoj dozi. Interakcije dvaju lekova mogu da se izbegnu i zato je važno dati apotekaru informacije o svim lekovima koje koristite i saslušati njegov savet.

Prema rečima direktorke Farmaceutske komore, jedan od primera iz prakse, kada je interakcija lekova u pitanju, dešava se prilikom primene leka za povećanje potencije sildenafila. On se razgrađuje u jetri i zato, ukoliko se pije istovremeno sa određinim antibioticima kao što je eritromicin ili lekovima koji deluju protiv gljivica (ketokonazol, itrakonazol) koji usporavaju njegovu razgradnju, dolazi do povećanja koncentracije sildenafila u krvi, što za starije pacijente može biti opasno.

- Imamo primere i kada se pacijentkinji, koja koristi tamoksifen za lečenje estrogen zavisnog karcinoma, u terapiju uvede lek protiv depresije, kao što je fluoksetin ili paroksetin, doći će do smanjene kliničke efikasnosti tamoksifena, što može dovesti do kraćeg preživljavanja ovih pacijenata. O tome treba voditi računa - upozorava Šipetićeva.

Takođe, veliki oprez treba imati i kada je u pitanju varfarin, antikoagulans. Ovaj medikament je često deo terapije starijih pacijenata, ali i lek koji stupa u veliki broj klinički značajnih interakcija. Istovremena primena eritromicina, metronidazola, amiodarona, alopurinola i nekih drugih lekova sa varfarinom pojačava njegovo dejstvo, što ako se ne kontroliše INR i ne prilagodi doza, može dovesti do povećanog rizika od krvarenja.

Uz lek uvek objašnjenje

Nije dovoljno da apotekar samo izda lek koji ima režim izdavanja bez recepta. Neophodno je objasniti način primene leka, šta treba da budu očekivanja pacijenta i da treba da se javi lekaru ukoliko simptomi ne prođu u očekivanom periodu. Iako se izdaju bez recepta, i ovi lekovi mogu dovesti do interakcija i to treba imati na umu.
- Jedan od primera su antacidi, lekovi za smanjenje prekomernog lučenja želudačne kiseline odnosno žgaravice, koji sadrže veće količine kalcijuma, a mogu stvarati komplekse sa pojedinim antibioticima kao što su tetraciklini, sa drugim lekovima kao što su digoksin, levotiroksin i tako dovesti do njihove smanjene apsorpcije i samim tim do smanjene efikasnosti - kaže Šipetićeva.

Izvor: novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR