Glas Javnosti

Vitamin C efikasan u borbi protiv korone

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Vitamin C je jednostavan, ali efikasan u borbi protiv novog koronavirusa, ali u kombinaciji sa drugim lekovima, tvrde stručnjaci.

"Naša najvažnija sredstva su hidroksihlorokvin i favipiravir. Pored njih, imamo i tretman vitaminom C u velikim dozama", rekao je profesor Mutlu Demiraj, naučni savetnik sa Univerziteta medicinskih nauka u Istanbulu.

Profesor kaže da vitamin C ne reaguje na ove lekove, nema nuspojave i siguran je.

Naglašavajući da je vitamin C efikasan u lečenju COVID-19, Demiraj je podsetio na studiju u naučnom časopisu "JAMA" gde je istaknuto "da primena vitamina C pacijentima na odeljenju intenzivne nege koji imaju oštećenje pluća, smanjuje rizik od smrti za otprilike 20 odsto".

Takođe, u studiji sprovedenoj na 50 srednje ozbiljnih pacijenata sa COVID-19 u Šangaju, nije zabeleženo da je neki pacijent preminuo koji je lečen visokim dozama vitamina C.

S obzirom na to kako koronavirus prouzrokuje bolest, vrlo je važno da se pazi na imunološki sistem, koji treba da bude jak i funkcioniše uredno i pravilno.  

Demiray je istakao da je poznato da vitamin C pomaže imunološkom sistemu u borbi protiv bilo koje bolesti.

"Manjak vitamina C kod pacijenata sa COVID-19 dodatno remeti imunološki sistem koji tada počinje da šteti organizmu", naveo je Demiraj.

Izvor: n1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR