Glas Javnosti

Štucanje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Pojava u medicini poznata kao sinhrono lepršanje dijafragme, štucanje može biti vrlo neprijatno, posebno ako traje duže. Iako napadi štucanja prestanu sami od sebe, često tražimo načine da sami prekinemo ove napade.

Uzrok štucanja leži u poremećaju srednjeg i perifernog nervnog sistema. To mogu biti podražaji ili povrede freničnog nerva, kao i toksični i metabolički poremećaji navedenog sistema. Takođe, uzimanje alkoholnih i gaziranih pića i napitaka, kao i začinjene hrane, mogu izazvati štucanje.

Grčenje dijafragme i trenutno zatvaranje glasnica dovodi do onih "hik" zvukova. To nije voljna radnja, a javlja se u svim uzrastima, od rođenja pa do kasnog doba. Iako je štucanje bezazleno, zbog neprijatnih zvukova mnogima predstavlja veliki problem. Međutim, ukoliko ne može da se zaustavi ili se učestalo ponavlja, može ukazivati na neke zdravstvene probleme. Može da se prekine upotrebom nekih lekova i određenih medicinskih postupaka. Poznato je da visoka koncentracija ugljen-dioksida u krvi koči, a niske koncentracije pospešuju štucanje. Kako možete zaustaviti štucanje?

U mnogim slučajevima pomaže čaša obične hladne vode. Takođe, zadržavanje daha nakon dubokog udisaja ili disanja u papirnu kesu može pomoći. Neki tvrde da deluje i kada naglo uplašite osovu koja štuca, kao i mentalno odvraćanje pažnje, odnosno skretanje razgovora na neku drugu temu. Evo nekih recepata koji vam mogu pomoći:

- Na kocku šećera treba nakapati nekoliko kapi vinskog sirćeta i to pojesti. 

- Jedna kašičica pekmeza od crvenih ribizli odlično je sredstvo protiv štucanja.

- Semenke anisa, odnosno njihov prah doda se u čašu vode i to se popije. 

Izvor: Herbalia org

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR