Glas Javnosti

Skijaški centar u Austriji "rasadnik" korone

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Zbog toga što su hiljade turista zaražene korona virusom u skijaškom centru Išgl, mnogi postavljaju pitanje da li su prvi slučajevi zataškani da bi se produžila ski sezona.

U austrijskom skijaškom centru Išgl korona virusom zaraženo je više hiljade turista iz skandinavskih zemalja, Nemačke, ali i Austrije, a gradonačelnik Verner Kurc sada tvrdi da je poštovao sve preporuke nadležnih vlasti.

"Delovali smo po najboljoj savesti i znanju, poštovali smo sve preporuke i propise vlasti. Na osnovu današnjeg znanja mi smo primenili odgovarajuće odluke", tvrdi Kurc za austrijsku državnu televiziju ORF I agenciju APA.

Mnogi od zaraženih skijaša optužili su vlasti Išgla i austrijske pokrajine Tirol da su pokušale da zataškaju prve slučajeve infekcije, kako bi produžili skijašku sezonu.

Gradonačelnik na pitanje da li je trebalo ranije zatvoriti apre-ski kafiće i sva skijališta odgovara da opština nema mnogo mogućnosti za delovanje, te da je za tako nešto nadležna viša instanca, to jest pokrajina i savezna država.

Upitan ko je kriv za nastale greške, Kurc je poručio da su optužbe apsurdne i da sada postoje drugačija saznanja od onih početkom marta.

"Kada su 10. marta svi apre-ski lokali zatvoreni, Italija je tek proglašena rizičnim regionom", kaže on.

Prema njegovim rečima, u to vreme su i mnogi stadioni u Evropi bili puni desetine hiljade ljudi.
"Vlasti su na osnovu tadašnjeg znanja brzo reagovale", tvrdi gradonačelnik Išgla.

Kurc kaže da pre 5. marta, kada je 15 Islanđana pozitivno testirano nakon boravka u Išglu, u tom mestu nije bilo priče o toj bolesti.

Prvi pozitivan slučaj potvrđen je, kako ističe, 7. marta, nakon čega su svi hoteli informisani i zatraženo da se svi sumnjivi slučajevi prijave.

Najavio je da će u svakom slučaju tok delovanja biti analiziran I da će se videti da li je sve ispravo urađeno.

Izveštaj austrijskog nedeljnika "Profil", prema kojem je zdravstvena agencija AGES utvrdila da 57 odsto svih infekcija korona virusom u Austriji ima direktne ili indirektne veze sa Išglom, gradonačelnik kaže da tako nešto ne razume i ukazao je da je AGES već jednom proizveo "lažnu vest".

To što su najavljene tužbe protiv opštine i pokrajinskih vlasti Kurc nije želeo da komentariše, rekavši samo da se sarađuje sa istražnim organima i da postoji interes da se što pre sve rasvetli.

O ličnim posledicama, kaže, nije razmišljao.

"Ne radi se o glavama, već o zdravstvenim aspektima", podvukao je Kurc. "Veoma sam pogođen kada čitam izveštaje o Išglu", dodao je Kurc, rekavši da se nada vernim gostima u budućnosti.

 

IZVOR: Mondo portal

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR