Glas Javnosti

Sirov ili kiseo, crveni ili zeleni? Ne zna se koji više POMAŽE, NAJBOLJI RECEPTI za lečenje KUPUSOM (FOTO)

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Sva biljka koju imamo u prirodi krije u sebi sastojke koje korišćenjem u različitim izdanjima pomažu kako u bolesti tako i u održavanju lepote, pa čak i higijene u kući. U narodnoj medici kupus ima posebno mesto u lečenju velikog broja zdravstvenih smetnji pa čak i teških oboljenja.

U našoj narodnoj medicini sok od kupusa za želudac je svojevrsni prirodni lek, on dokazano pomaže kod gorušice.

Sok od kupusa bogat vitaminima

 

Sok od kupusa je izrazito bogat vitaminom C i beta-karotinom (provitamin A). Njegovom konzumacijom, u organizam unosimo i folnu kiselinu, vitamin B1, B6, tiamin. Sadrži i značajne količine E i K vitamina. Zatim antioksidanse holin, beta-karotin, indol, sulforafan, lutein i zeaksantin, kao i flavonoide kempferol, kvercetin i apigenin.
Ima puno mineralnih materija i to kalcijum, kalijum, fosfor, sumpor, zatim gvožđe, mangan, hlor, jod, kao i magnezijum i natrijum. Kupus kalorije sadrži u maloj količini, nasuprot tome bogat je vlaknima, a čak do 92 posto sadržaja čini voda.
Crveni kupus je bogatiji lekovitim i hranljivim supstancama, sadrži 6-8 puta više C vitamina nego zeleni. Obiluje antioksidansima (naročito antocijaninima) koji štite mozak od štetnih slobodnih radikala.
Kiseo je takođe vrlo hranljiv i blagotvorno deluje na naše telo. Prilikom spravljanja jela sa njim obratite pažnju kako spremate jelo. Što se više kuva, gube se korisne materije, vitamini i minerali. Zbog toga izbegavajte njegovu prekomernu termičku obradu. Najbolje je konzumirati ga presnog, primera radi u salatama ili pravite sok od kupusa.

Foto: Pixabay

Sirov VIA kiseo

 


Kiseli kupus ima mnogo vrednih sastojaka koja imaju lekovita svojstva, a isto tako i njegov rasol. Ona su već davno poznata u narodnoj medicini.
Zahvaljujući aktivnosti bakterija mlečne kiseline, sadržaj vitamina C je veći u odnosu na sirov. Ujedno sadrži i folnu kiselinu i vitamin B9, koji potpomažu bolju apsorpciju C vitamina u organizmu.
Već 200g kiselog povrća pokriva dnevne potrebe našeg organizma. Bogat je i K vitaminom, samo u 100g ima čak i duplo preporučene dnevne količine.
Potpomaže brže zarastanje rana i poboljšava zgrušavanje krvi. Stoga ga jedite redovno, a odlična preporuka je i da pijete svakodnevno sok od kiselog kupusa.
Za vreme fermentacije tokom kišeljenja, nastaje velika količina holina (član B kompleksa). On igra važnu ulogu u metabolizmu masti u našem organizmu, te tako snižava količinu masnoće u krvotoku.
Ne treba zanemariti ni činjenicu kako je bogat fitohemikalijama (bioaktivna jedinjenja koja se mogu naći u biljkama). One imaju protivtumorsko dejstvo, antibiotski efekat i sadrže za život veoma važne enzime.

Sok od kupusa kao lek ima brojna pozitivna dejstva na naš organizam. Jedna od njih je regulacija šećera u krvi. Za dijabetičare je svakako preporučljivo konzumirati ga. Nakon njegovog unošenja u organizam, vrlo brzo se stabilizuju vrednosti u normalan opseg.
Zatim, kupusov sok snižava holesterol u krvotoku. Poslednja istraživanja su dokazala da sumporna aminokiselina koja se nalazi u njemu, smanjuje povišen LDL.
Takođe je izvor enzima koji imaju u našem organizmu sličnu ulogu kao enzimi pankreasa. Tako je on pogodan i kod onih u čijem slučaju je smanjena funkcija ovog organa. Uz to rasterećuje rad jetre i pojačava vaš imunitet.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Funkcionalna Medicina (@funkcionalnamedicina)


I kod bolesti jetre uzrokovane alkoholom, ciroza ili rak, sok od kupusa pokazao se kao efikasan. Za to su odgovorni glutamin i njegova aminokiselina koji se nalaze u njemu i pomažu u lečenju pomenutih oboljenja.
Može biti koristan i u prevenciji depresivnih stanja, jer sadrži vitamine B9 i B12 koji su vrlo važni za funkcionisanje nervnog sistema. Zatim, sadrži još i acetilholin koji pomaže u prenosu nadražaja i smiruje vegetativni nervni sistem. Davno je poznata terapija protiv depresije ovim čarobnim napitkom, u trajanju tri meseca.

 

Sprečava umnožavanje kancerogenih ćelija



Jeste li znali da kiseli kupus i njegov rasol lekovitost pokazuje i protiv kancera. Efikasan je u prevenciji nastanka raka jetre, pluća, debelog creva kao i karcinoma dojke. Materije koje sprečavaju umnožavanje tumorskih ćelija nastaju tokom samog procesa kišeljenja. To su takozvani izotiocijanati, supstance koje imaju jako antikancerogeno dejstvo.
Oboleli koji su konzumirali ovaj dragoceni napitak, smanjili su vreme lečenja za trećinu. Sok od kupusa kao lek ponajviše je doprineo bržem oporavku pacijentima sa rakom na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Srđan Opačić (@krkamluk)



Najbolje rezultate ovaj napitak daje kod lečenja bolesti organa za varenje, čireva i slično. Sok od slatkog kupusa kao lek je dobar kod gastritisa. Pije se po pola čaše, 30 minuta pre obroka, tri puta na dan. Ako ga redovno koristite simptomi žgaravice se vremenom ublažavaju.
Sok od kupusa za želudac je dobar jer sadrži sulforafan koji stabilizuje pH vrednost želudačne kiseline. Velika je pomoć kod čira, a ujedno je i prirodni lek za helikobakter koju ubija.
Zbog visokog sadržaja vlakana doprinosi čišćenju zidova creva. Vlakna se zapravo ne apsorbuju, jer je ćelijski zid biljnih ćelija sačinjen od celuloze, koju mi ljudi ne možemo svariti. Ona u našim crevima zapravo funkcionišu kao četka i čiste ih. Pomažu u čišćenju svih štetnih materija kojima nije tu mesto.
Sok od kupusa naročito dobro iskazuje svoje dejstvo u debelom crevu. Zahvaljujući tome, naše varenje će biti bolje, a stolica će biti uredna.
Sveža glavica kupusa sadrži mlečnu kiselinu, a u procesu kišeljenja dolazi do njenog dodatnog nastanka iz prisutnih šećera. Mlečna kiselina pomaže varenje neposredno u želucu, tako što reguliše stvaranje hlorovodonične kiseline u njemu. Ona zajedno sa B vitaminima pomaže i u regeneraciji sluzokože creva.

 

Rasol nije samo protiv mamurluka

 


Rasol od kupusa kao lek se pokazao dobar naročito za crevnu floru. Sadrži probiotske bakterije koje sprečavaju namnožavanje štetnih bakterija. Stoga ga slobodno možete koristiti za uspostavljanje balansa crevne flore, u slučaju stresa, nakon zaraza ili zbog upotrebe antibiotika. Konzumacijom 1dl svežeg rasola, dnevno 3-4 puta može biti dobra pomoć prilikom lečenja upaljenog debelog creva.

 

Recept da pravi sok i rasol od kupusa


Za dobar sok nije bitan izbor kupusa, crveni ili zeleni, već je dovolno glavicu dobro oprati i iseći na komade, a potom ubaciti u sokovnik. 
Pije se bez dodatka bilo kakvih zaslađivača. Možete dodati još neko povrće radi raznovrsnosti ukusa, po želji. Međutim, ako ga želite koristiti u terapijske svrhe, onda je potrebno konzumirati čisto bez dodavanja drugih namirnica.

Rasol se dobija kao sporedni proizvod prilikom kišeljenja kupusa. Sadrži dosta korisnih sastojaka, međutim prilikom njegove prepreme koristi se mnogo soli, pa je najčešće dosta slan. Iz tog razloga je sok koji je spravljen iz sirovog povrća pogodniji za naš organizam. Pa tako pri konzumaciji rasola treba voditi računa o količinama koje se koriste.
Zbog visokog sadržaja soli, on nije baš idealan za pritisak, bubrege a ni želudac, kao ni ostale organe.
Za pravljenje rasola sve je isto kao i za sok, s tim što naravno blendirate zakišeljen kupus, i potrebno je miksirati sve dok ne nastane kaša. Što ga bolje sameljete lakše ćete dobiti sok nakon ceđenja. Nekoliko puta pomešajte i procedite kroz cediljku. Tokom ceđenja kašikom lagano pritiskajte smešu da bi ste što bolje iskoristili namirnicu.

 

Lekovite oboleg od svežeg kupusa za otoke i opekotine ali dojilje

Obloge od kupusa naročito pogoduju kod otoka na nogama i rukama, nastalih usled upala, povreda, otečenih vena ili opekotina. List kupusa kao lek deluje i kod povrede ili otoka kolena.
Potrebno je sveže listove oprati, otkloniti tvrde delove i obaviti njima povređeno mesto. Zatim pričvrstiti zavojem ili nekom krpom, možete tako ostaviti i preko noći.
Ove obloge su umirujuće sredstvo jer ublažavaju bol i otok. Imaju antibakterijsko i protivupalno dejstvo zahvaljujući glikozidima koje sadrži.
Zbog antiupalnog i antibakterijskog dejstva, odličan su lek u slučaju upale dojki (mastitis). To se često dešava tokom dojenja, jer dolazi do zapušavanja mlečnih kanala i do pojave bakterijske infekcije, otoka i bola. Potrebno je veće listove dobro oprati, otkloniti tvrde delove sa listova , izgnječiti ih rukama te staviti na grudi.




Rešite se upornog kašlja i bronhitisa pomoću kupusa


Kod respiratornih tegoba uz prirodni sok od kupusa, obloge i te kako pomažu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by TOP 5 ZANIMLJIVOSTI (@__top5zanimljivosti__)

 

Prvo se list stavi u vrelu vodu dok malo ne omekša. Zatim se jedna strana premaže medom i tom stranom okrenutom ka telu postavi na grudni koš. Potom je potrebno to mesto pokriti najlonom i umotati peškirom.
Ako je bronhitis u začetku, vrlo brzo ćete videti rezultate. Tretman se koristi uveče pred spavanje, 5-7 dana. A pomaže i kod upale pluća.


Vredi probati i za tegobe štitne žlezde


Ako trebate poboljšati rad štitne žlezde i tu vam obloge sa ovim čudnovatim povrćem mogu pomoći. Stavite list na vrat pre spavanja, obmotajte šalom i ostavite preko noći. Redovnim ovakvim tretmanom, kroz par dana osetićete boljitak. Sa njim možete ukloniti temperaturu i glavobolju. Delotvoran je i kod migrene. Stavite list kupusa na slepoočnice i zavijte glavu peškirom.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR