Glas Javnosti

САВЕТ ЗА МАМЕ КОЈЕ ИМАЈУ ПРОБЛЕМ СА ОПАДАЊЕМ КОСЕ: ДЕТЉНО И РЕДОВНО ПРЕГЛЕДАЈТЕ ВАШЕ НОВОРОЂЕНЧЕ, ОВА БАНАЛНА СТВАР МОЖЕ НАПРАВИТИ ОЗБИЉАН ПРОБЛЕМ

Zdravlje
Autor: Глас јавности/ Блиц.рс/ стерн.де/ М.А. / од 14.10.2018.

Алекс Аптон из Девона (Енглеска) случајно је открила длаку, која се обавила њеном детету око прста на нози и зауставила проток крви. Четири прстића су у том тренутку већ била црвена и отекла и мало је недостајало да њен синчић Езра остане без њих.

Због тога је 26-годишња мајка одлучила да упозори родитеље на синдром стезања прста, због кога је околно ткиво недовољно прокрвљено и може да одумре.

Према подацима америчке Националне медицинске библиотеке, сиднром је редак. Најугроженије су бебе до два месеца, зато што мајкама после порађаја често опада коса. Власи могу да обавију прсте на рукама и ногама, а понекад и гениталије. Због тога је важно да жене, којима опада коса, детаљно прегледају новорођенчад и уклоне власи.

- Ужасно сам се осећала - каже Алекс Аптон.

Она каже да јој тог јутра није било јасно зашто дете толико плаче и одбија млеко. Пошто га је прегледала, видела је отечне прсте. Према њеним речима, длака је била увијена око бебиног прста између 12 и 14. сати.

Имали су срећу: након што је Езри уклонила длаку, оток је спласнуо, а лекар је преписао антибиотску маст против инфекције.

 

Глас јавности/ Блиц.рс/ стерн.де/ М.А. / од 14.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR