Glas Javnosti

РЕШИТЕ СЕ ДИОПТРИЈЕ И НАОЧАРА: ОВАЈ ТРЕНЕР ТВРДИ ДА ПРАКТИКОВАЊЕ СЕДАМ ЈЕДНОСТАВНИХ ВЕЖБИ ПОБОЉШАВА И ВРАЋА ВИД ( ВИДЕО)

Zdravlje
Autor: Глас јавности/ Блиц.рс/ зеит.де/ М.А. / од 14.10.2018.

Редовна гимнастика за очи може да поправи вид за чак две диоптрије, тврде тренери за очи. Успех није научно доказан, али заговорници се заклињују у ефикасност методе. Испробајте, не може да шкоди.

Аустријанац Хајмо Грим има 73 године и ради као нутрициониста и здравствени тренер. Некада је био кувар, али се тешко разболео. Прогнозе лекара нису биле нимало оптимистичне, па је почео да проучава алтернативне методе лечења. Данас је здрав ко дрен и више не носи наочаре.

Грим је одржао викенд-семинар у Бечу, чији су ученици сазнали да очи поново морају да науче да се опусте. Он је указао на америчког офталмолога Вилијама Бејтса, који је 20-тих година прошлог века развио вежбе за очи, које јачају очне мишиће и опуштају их.

1. Окрећите горњи део тела благо с једне на другу страну, а глава и очи треба да прате тај покрет. Лагано љуљушкање опушта и истовремено подстиче циркулацију.

2. Друга Бејтсова вежба је тзв. "палмовање". Протрљајте дланове један о други док се не загреју, а затим ставите дланове преко очију. Концентришите се неколико минута на мрак.

3. Бејтс такође препоручује сунчање очију: затворите очи и држите их кратко окренуте према сунцу. Топлота наводно ублажава болести, али Грим упозорава да вежбу не треба изводити по јарком подневном сунцу.

4. Јога за очи: Покрећите очи лево-десно, горе-доле, затим, дијагонално слева надесно и обрнуто. Ову вежбу можете да радите отворених очију, уз помоћ прста који ћете пратити, али и затворених очију. Вежба наводно јача очне мишиће и шири видно поље.

5. Акупресура: Ставите палчеве и кажипрсте на нос са стране, тамо, где иначе леже наочаре. Притискање и трљање испод очију, на месту где почиње јагодична кост, одмара очи.

6. Након опуштања очији, следе вежбе против оштећења вида:

- Поставите кажипрст око 20 центиметара испред носа и наизменично посматрајте прст и неку тачку у позадини. Кратковиди крећу од прста, далековиди од тачке у позадини. Уколико радите ову вежбу неколико месеци сваки дан, ускоро ћете изоштрити вид - обећава тренер Грим.

7. Тибетански точак на сваки сат: лист хартије на коме сте одштампали карактеристичан симбол држите два-три центиметара испред носа и очима пратите контуре од центра до врха крака и назад, почевши од горњег крака. На тај начин обиђите цео круг (у смеру казаљке на сату, а затим у обрнутом смеру). Вежба је врло напорна, али Грим тврди да се након једне до четири недеље вежбања смањује закривљеност рожњаче - под условом да сте заиста упорни и радите вежбу макар на сваки сат.

 

Глас јавности/ Блиц.рс/ зеит.де/ М.А. / од 14.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR