Glas Javnosti

Vrste patuljastih krušaka i njihove osobine

Zdravlje
Autor: agroinfo

Mala drveća sa visokim prinosima su sve popularnija kod vrtlara amatera. Oni dobijaju na popularnosti zbog niza prednosti.

Vrt patuljastih krušaka se veoma lako održava.

Obična stabla kruške su prilično visoka i rasprostranjena, pa zauzimaju veliku površinu u vrtu. Plodonošenje normalnih krušaka počinje 5-7 godina od sadnje. Ponekad je nemoguće prikupiti plodove 100%.Tretirajući drvo od bolesti, nemoguće je doći do njegovog vrha. Ove neugodnosti nemaju patuljaste kruške.

Imaju mnoge prednosti:

Zahvaljujući malom rastu, štede prostor u vrtu ili na dvorištu.
Prvo plodonošenje počinje brzo u drugoj ili trećoj godini sadnje.
Nije teško žetvu.
Drveće je lako rukovati.
Jedno tkanje zemljišta sadrži od 20 do 30 patuljastih krušaka i samo šest običnih krušaka.
U takvim kruškama rastu velike plodove.
Na jednu krušku može se sakupiti od 3 do 8 kilograma voća.

Nedostaci; najveća mana malih krušaka je što su njihovi koreni blizu površine tla. Stoga drveće ponekad ne može izdržati jake udare vetra, veliki broj plodova, jer oni se naslanjaju na tlo. Žive od 10 do 15 godina. Moraju se zaliti, orezati, nahraniti.

Formiranje krune patuljastih krušaka

Za podlogu se često koristi cotoneaster, koji dobro podnosi mraz, što je vrlo prihvatljivo za sjeverne regije. Cotoneaster može produžiti život kruške na 30 godina. Pošto se koren patuljaka stavlja u gornji sloj zemlje, potrebno je često navodnjavanje. Male kruške vole puno sunca. Ali ponekad sunce može biti štetno. Tako da u rano proleće kora mladih stabala može biti oštećena opekotinama od sunca.

Bere Ardanpon

Plodovi rastu različito i na istom stablu mogu biti i veliki i srednji sa težinom od 180 do 220 grama.Njihov oblik je sličan zvonu. Zrelo voće je neravnomerno i ako zrele kruške dugo vise na drvetu, one padaju.Voće ima slatki ukus, a oseća se prijatna mast.Voće sazrijeva krajem septembra ili početkom oktobra.

Bere Gardi

Drvo koje je presađeno na dunji raste do 4 metra u visinu sa izduženom piramidalnom krunom.Kako drvo raste, veličina ploda se menja (od srednje do velike).U masi su od 150 do 180 grama.Prvi plodovi se pojavljuju u trećoj godini sadnje.Plodovi u procesu rasta su sivo-zeleni. Zrele kruške su zlatne sa mnogo smeđih tačaka.Meso ploda je belo, sočno.

Veles

Jesenje vrste kruške.Plodovi se beru u septembru.Prvi put kruška počinje da donosi plodove za 5-7 godina od sletanja.U ranim godinama rasta, kruška ima krunu koja se širi.U procesu rasta, kruna je formirana u široku piramidu.Plodovi su okrugli, simetrični, nemaju rebra.One su zeleno-žute boje, dok se starenje čini rumenilo.

Grand Champion

Ovo je kruška jesenjeg zrenja.Voće sazrijeva krajem septembra.Veliki su i dostižu 190-250 grama.Drvo počinje da donosi plodove treće godine nakon sadnje.

Izvor:agrolib.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR