Glas Javnosti


Ovo su koristi od belog luka

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Beli luk, nezaobilazna namirnica u brojnim kuhinjama, hiljadama godina se koristi ne samo za obogaćivanje ukusa jela već i u narodnoj medicini za prevenciju prehlada i infekcija.

Poslednjih godina naučna istraživanja sve više potvrđuju da beli luk i dodaci ishrani na njegovoj bazi mogu značajno doprineti celokupnom zdravlju.

Prehlada i infekcije disajnih puteva

Nekoliko studija ukazuje na to da beli luk može ojačati imunitet i skratiti trajanje simptoma prehlade. Veruje se da to postiže podsticanjem proizvodnje ćelija prirodnih ubica, T- i B-limfocita, ključnih u borbi protiv virusa i bakterija. Jedno istraživanje pokazalo je da konzumacija belog luka smanjuje izostanke s posla ili škole zbog bolesti, a drugo da može sprečiti razmnožavanje virusa u telu.

Visok krvni pritisak

Istraživanja pokazuju da suplementi s belim lukom mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, smanjujući rizik od srčanog i moždanog udara za 16 do 40%. Prednost im je što imaju manje nuspojava u poređenju s klasičnim lekovima za hipertenziju. Alicin, aktivna supstanca u belom luku, smanjuje proizvodnju hormona koji povisuje pritisak.

Alchajmerova bolest

Neka istraživanja sugerišu da beli luk može smanjiti oksidativni stres i time umanjiti rizik od Alchajmerove bolesti i drugih demencija. Moguće je i da ima zaštitni efekat protiv Parkinsonove bolesti, Hantingtonove bolesti i moždane ishemije, ali potrebno je više studija.

Visok holesterol

Otkriveno je da i svež beli luk i suplementi mogu sniziti LDL holesterol. Jedna studija pokazala je da su osobe s povišenim holesterolom koje su jele više belog luka imale bolje rezultate. Druga je utvrdila da suplementi mogu sniziti holesterol do 10% nakon dva meseca, ali uz mali uticaj na trigliceride.

Glas javnosti /U01S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR