Poslednjih godina naučna istraživanja sve više potvrđuju da beli luk i dodaci ishrani na njegovoj bazi mogu značajno doprineti celokupnom zdravlju.
Nekoliko studija ukazuje na to da beli luk može ojačati imunitet i skratiti trajanje simptoma prehlade. Veruje se da to postiže podsticanjem proizvodnje ćelija prirodnih ubica, T- i B-limfocita, ključnih u borbi protiv virusa i bakterija. Jedno istraživanje pokazalo je da konzumacija belog luka smanjuje izostanke s posla ili škole zbog bolesti, a drugo da može sprečiti razmnožavanje virusa u telu.
Istraživanja pokazuju da suplementi s belim lukom mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, smanjujući rizik od srčanog i moždanog udara za 16 do 40%. Prednost im je što imaju manje nuspojava u poređenju s klasičnim lekovima za hipertenziju. Alicin, aktivna supstanca u belom luku, smanjuje proizvodnju hormona koji povisuje pritisak.
Neka istraživanja sugerišu da beli luk može smanjiti oksidativni stres i time umanjiti rizik od Alchajmerove bolesti i drugih demencija. Moguće je i da ima zaštitni efekat protiv Parkinsonove bolesti, Hantingtonove bolesti i moždane ishemije, ali potrebno je više studija.
Otkriveno je da i svež beli luk i suplementi mogu sniziti LDL holesterol. Jedna studija pokazala je da su osobe s povišenim holesterolom koje su jele više belog luka imale bolje rezultate. Druga je utvrdila da suplementi mogu sniziti holesterol do 10% nakon dva meseca, ali uz mali uticaj na trigliceride.
Glas javnosti /U01S